Hoe besmettelijk is stress?

gestresseerde collegas

Een studie van de Technische Universiteit van Dresden wijst uit dat stress al kan worden aangewakkerd door simpelweg te kijken naar een persoon in een stressvolle situatie.

Uit het onderzoek blijkt hoe besmettelijk stress precies is. Wetenschappers ontdekten immers dat mensen niet zelf in een stressvolle situatie moeten zitten om het stresshormoon cortisol aan te maken.

In de studie kregen proefpersonen een stresstest voorgeschoteld. Ze moesten allerlei opdrachten uitvoeren terwijl wetenschappers hun prestaties analyseerden. Tijdens deze stresstest bleef amper 5 procent kalm, bij de overige 95 procent werden verhoogde cortisolwaarden vastgesteld.

Empatische stress

Maar ook een deel van de 211 personen die toekeken hoe anderen de stresstest aflegden kregen met stress te maken. De cortisolwaarden van maar liefst een kwart van de toeschouwers nam opmerkelijk toe.

De observatie van de partner in een stresssituatie leverde bij 40 procent een stijging van de cortisolwaarde op, maar ook het kijken naar wildvreemden zorgde bij 10 procent van de toeschouwers voor een toename van stress. Dit soort empatische stress kwam zowel bij vrouwen als mannen voor.

Bron: Knack.be 

Meer info over Stress

19/05/2014