Teamwork
Vorige

1 van 418

Volgende
Volgend artikel:

Hoe omgaan met een conflict op het werk? 4 tips

Hoe 4 generaties met goesting laten samenwerken?

“Ik pleit ervoor om over te stappen naar een loopbaanbeleid dat 'strength-based' is. Dit houdt in dat talent op een nieuwe manier benaderd wordt en geëvalueerd zal worden op vlak van sterktes.” (Chris Wuytens, Managing Director Acerta Consult)
Het personeelsbestand van bedrijven wordt steeds diverser. Vanaf 2016 zullen niet minder dan vier verschillende generaties met elkaar moeten samenwerken: De Generatie Z (geboren vanaf 1986 tot 1993) komt dan immers ook op de arbeidsmarkt. Deze diversiteit zal ongetwijfeld veerkracht geven aan ondernemingen maar biedt ook de nodige uitdagingen zowel voor werkgever als werknemer.
Chris Wuytens, Managing Director Acerta Consult
“Ik pleit ervoor om over te stappen naar een loopbaanbeleid dat 'strength-based' is. Dit houdt in dat talent op een nieuwe manier benaderd wordt en geëvalueerd zal worden op vlak van sterktes.” (Chris Wuytens, Managing Director Acerta Consult)

Hoe laten we zo’n verschillende generaties efficiënt met elkaar samenwerken? Hoe zorgen we ervoor dat diversiteit een team complementair maakt, zonder indirect een gevoel van vervreemding te creëren? “Hoog tijd voor organisaties en bedrijven om na te denken hoe ze handig kunnen inspelen op deze rijke mix van generaties op de werkvloer”, aldus Chris Wuytens, Managing Director van Acerta Consult.

Anders denken

Onderzoek van Acerta bij meer dan 2.000 respondenten toont inderdaad aan dat generaties duidelijk anders denken over werk. Er zijn tal van voorbeelden. De nieuwste generaties op de werkvloer, generatie Y en Z groeiden op met technologische innovaties en het internet en zijn dus enorm doordrongen van het digitale. De babyboomers geven dan weer de voorkeur aan het traditionele face-to-face gesprek boven de ‘onpersoonlijke e-mail’.

Ook over flexibel werken zijn er grote verschillen vast stellen tussen de 4 generaties. Generatie X wordt gekenmerkt door een grote behoefte aan flexibiliteit, terwijl generatie Y resoluut kiest voor de stabiliteit van de ‘9 tot 5’-job. We merken ook dat op heel wat vlakken de verschillen in een generatie erg groot zijn. Het spreekt dus voor zich dat we onze HR policies niet langer kunnen baseren op een eenduidig, uniform personeelsbeleid. Deze traditionele systemen zullen moeten evolueren naar een geïndividualiseerd proces dat de verschillende eisen en voorkeuren van het personeel op een efficiënte manier in kaart brengt.

Wat nu?

Maar hoe kunnen bedrijven hier nu al op inspelen, ermee rekening houdend dat zo’n verandering van cultuur tijd in beslag neemt? Een standaardevaluatie volstaat simpelweg niet meer.

“Zelf pleit ik ervoor om over te stappen naar een loopbaanbeleid dat strength-based is”, legt Wuytens uit. “Dit houdt in dat talent op een nieuwe manier benaderd wordt en geëvalueerd zal worden op vlak van sterktes. We moeten kijken naar de passies van mensen en kijken hoe we hun drijfveren kunnen integreren in hun job. Op die manier zet een bedrijf in op de intrinsieke kwaliteiten van de werknemer.”

“Dit verhoogt ook de employability van je personeel, want er wordt ingehaakt op de capaciteiten en talenten van mensen, zodat werknemers opnieuw ‘goesting’ krijgen in hun job”, besluit Wuytens. Kortom: een aanrader voor elk bedrijf dat denkt aan de toekomst.

(cw) - Met dank aan Acerta. 

21 november 2014
Anderen bekeken ook