Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 733

Volgende
Volgend artikel:

6 signalen dat je teveel werkt

Het nobele nut van niks doen: 3 voordelen + 1 valkuil

Durf jij hardop zeggen dat je het heerlijk rustig hebt, of dat je even helemaal niks aan het doen was? Weinigen is het gegeven. Een, om het te doen en twee, om het dan ook openlijk te zeggen.
#

Want druk druk, volle agenda’s en veel bezigheden lijken tegenwoordig dé ingrediënten dat je geslaagd en succesvol bent. Ze gelden bijna als een soort statussymbool. En dus lijkt niets doen als zonde van je tijd. Of niet?

Verschillende onderzoeken tonen steeds duidelijker aan dat regelmatig niks doen een uiterst nobel nut dient. Op het eerste zicht lijken niets doen en werk twee tegengestelden, waardoor niksen voor velen aanvoelt als verspilde tijd. Dat is echter fout.

Als we niksen, gebeurt er juist heel veel in ons lichaam en in onze geest. Je bent dan eigenlijk onbewust keihard “aan het werk”.

De belangrijkste voordelen van niks doen?

1. Je laadt je batterijen op

Eens je weer gevoed bent, kan je je beter concentreren én krijg je meer gedaan in minder tijd. Je wordt dus eigenlijk productiever.

2. Het maakt je creatiever

De befaamde aha-momenten komen juist op tijdstippen dat je niks doet. Je krijgt toegang tot een onverwachte ruimte in jezelf waar je gedachten en antwoorden veel frisser en fantasievoller zijn dan wanneer je heel bewust naar antwoorden zoekt. Zeker als je daarbij ook nog de natuur in gaat.

Niks doen en uit je dagelijkse omgeving stappen geeft je inzichten of je wel goed bezig bent. Het geeft je de kans om de zaken vanuit een ander perspectief te bekijken. En het geeft ruimte voor vragen als: ‘leid ik het leven dat ik wil?’ en ‘wat en wie vind ik belangrijk in mijn leven?’.

Ook als je vastloopt in je werk, is het verhelderend om een rustpauze in te lassen en uit de gekende cirkeltjes te komen, zodat je die verhelderende inzichten de kans geeft om op te borrelen. Door niks te doen leer je jezelf ook beter kennen.

3. Niksen vermindert stress

Bij het niets doen sluit je bewust even alle prikkels buiten. Denk daarbij aan binnenkomende e-mails en telefoons maar ook appjes, sms’jes of het checken van de laatste berichten op Facebook. En wat denk je van de voortdurende gesprekken van collega’s in landschapsbureaus?

De grote valkuil

Omdat het veel makkelijker is om onze agenda’s vol te plannen en rust voor ons uit te schuiven, is het juist belangrijk dat je die momenten van rust plant. Zoals met een dagje vrij (dat je dan vervolgens weer niet helemaal vol to do’s zet) of een weekendje met eens helemaal geen afspraken.

Maar ook 10 minuten wandelpauze wanneer je op het werk bezig bent met een nota waar je maar niet in vooruit komt, is een optie. Of een meeting die vastloopt.

Dus als je volgende keer nog eens overloopt van taken, to do’s en dingen die moeten, ga dan juist wél even een powernap nemen, een ommetje maken of een fikse wandeling doen.

Stop het voortdurend en onafgebroken doorgaan, want je zal minder geconcentreerd zijn, het risico lopen om halfslachtig werk te leveren of juist veel meer tijd nodig hebben om iets af te werken. Ook al oogt druk bezig zijn beter voor de buitenwereld.

(ic) 

Inge Compen begeleidt coachingreizen naar Compostella, Peru en in Marokko voor vrouwen die op een kruispunt staan en op zoek zijn naar nieuwe inzichten en bezinning. Als carrièrementor helpt ze vrouwen die denken aan een carrièreswitch om te ontdekken wat ze écht willen zodat ze gaan doen wat bij hen past.
Meer lezen? Vraag het gratis e-book ‘Vind je richting en doe wat bij je past in 5 stappen’ aan op www.vrouwkracht.be.
 

6 april 2017
Anderen bekeken ook