Het loon van een bakkersgast: 1.500 euro netto
Joeri Fontaine (22) nam twee jaar geleden bakkerij Nolens over in Sint-Truiden. Jobat vroeg hem hoeveel hij verdient.
Ik ben zelfstandig brood- en banketbakker en zaakvoerder van bakkerij De Sutter in Eeklo. In 2006 heb ik de zaak overgenomen, maar de naam heb ik behouden. Zelfstandig bakker zijn, betekent elke dag om 3 uur opstaan en doorwerken tot 15 uur. Dan even pauze, en weer werken van 17 tot 19 uur. In het weekend moet ik nog een tandje bijsteken: dan werk ik vrijdag- en zaterdagavond van 20 uur tot 10 uur ’s ochtends. Een hels ritme, maar wie geld wil verdienen, moet willen werken hé (lacht).
De job zelf - het bakken en bereiden van patisserie en brood - is voor mij nog altijd de leukste baan die er bestaat. Als zelfstandig bakker moet je ook alle facetten van de bakkerij onder de knie hebben om te kunnen inspringen als er iemand afvalt door ziekte of zo. Maar door de hele papierwinkel die er is bijgekomen, kom je als zaakvoerder nog amper in de productie. De boekhouding, de administratie, het federaal voedselagentschap ... Er komt zóveel meer bij kijken. Ook het vinden van jong gemotiveerd personeel is zeer moeilijk.
Ik ben tevreden met mijn loon. Het is soms zeer hard werken, maar de tevreden klanten geven mij voldoening.
Nee, maar mocht ik het toch doen, wil ik in de politiek. Om de lonen van de politici te matigen, om de hoeveelheid deelregeringen en het aantal politici te verminderen en voor een socialer pensioenbeleid te ijveren.
Ja, absoluut. Ik doe aan pensioensparen, aanvullend pensioensparen, heb beleggingen en een spaarboekje.
Mijn vrouw en kinderen (lacht).
Nee. Als ik het nodig heb en ik kan het betalen, zal ik het mij ook aanschaffen.
Aan kledij kan ik echt geen grote bedragen spenderen.
Ontspanning, gaan eten en alles wat mijn kinderen gelukkig maakt.
(mr)
6 augustus 2012Joeri Fontaine (22) nam twee jaar geleden bakkerij Nolens over in Sint-Truiden. Jobat vroeg hem hoeveel hij verdient.
Carmen Van Hove (41) uit Brecht verdiende samen met haar man - een zelfstandige bakker - ongeveer 4.000 euro netto per maand. Jobat sprak met haar ...
Op de afdeling geriatrie van het Gentse Sint-Lucas ziekenhuis loopt wel een heel bijzondere stagiair rond: de 54-jarige François Bloch.
Nadia Ruel zette een grote stap en verhuisde in oktober vorig jaar van Canada naar België. Vandaag runt zij als meester-banketbakker de enige, echte Delacre-boetiek in hartje Brussel.
Hoe oud met je zijn om te werken als jobstudent? En hoeveel uren mag je dan werken?
Op 30 maart 2023 organiseert Jobat in de Trixxo Arena in Hasselt een jobbeurs. We polsten bij standhouders wat zo’n jobbeurs je allemaal kan bijbrengen.
We vroegen aan Nele Vanholme (40) uit Zottegem hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...
Meer dan de helft van de jonge student-ingenieurs gaat al in april van hun laatste studiejaar actief op zoek naar een baan.
Ontdek hoe je een inclusieve werkplek creëert waar iedereen zich welkom voelt, ongeacht hun seksuele oriëntatie. Wij geven je de essentials mee.