Het loon van een zaakvoerder van een koffiebar en boekenwinkel: 1.200 euro

We vroegen aan Leen uit Borgerhout hoeveel zij verdient en wat haar job inhoudt.

11 juni 2018

Delen

Leen Van Severen
  • Leeftijd: 35
  • Gemeente: Borgerhout
  • Beroep: medezaakvoerder Buchbar
  • Studies: Audiovisuele Kunst in Sint-Lucas
  • Privé: wettelijk samenwonend, 3 katten
  • Bruto maandloon: /
  • Netto maandloon: 1.200 euro
  • Extralegale voordelen: /

Wat doe je als job?

Ik ben zaakvoerder van Buchbar, een koffiebar en boekenwinkel in Antwerpen. De zaak bestaat al drie jaar, maar ik heb hem samen met mijn compagnon in januari overgenomen. We doen alles zelf: van de administratie en zelf in de zaak staan tot koken en bakken, boeken bestellen, research doen naar nieuwe boeken, events organiseren, en zelfs de toiletten poetsen.

Doe je je job graag?

Ik doe dit werk heel graag, maar het is zwaarder dan ik had verwacht. Het leukste vind ik het contact met de klanten. Sowieso trekt Buchbar supertoffe klanten aan, maar als iemand een boek koopt dat ik zelf keigoed vind, is er meteen een klik met die persoon. Dat is heel fijn om te merken.

Wat vind je van je loon?

Op dit moment ben ik tevreden, maar ik hoop dat het op termijn nog wat kan stijgen. We hebben ons loon nu vastgesteld als een soort van veiligheidsloon, maar het is niet echt veel, dus dat is voor mij wel even wennen.

Hoeveel uren werk je per week?

Veel. Ik tel ze liever niet op. We zijn vijf dagen open van 10 tot 18 uur, waarvan ik vier dagen zelf in de zaak sta. Ik ben er altijd zo’n 45-tal minuten op voorhand, en aan het einde van de dag blijf ik om alles schoon te maken. Het stopt natuurlijk ook niet na sluitingstijd: koken, recepten zoeken, dingen lezen over nieuwe boeken en natuurlijk de administratie bijhouden, moet allemaal ’s avonds nog gebeuren. Dat is best pittig.

Spaar je?

Nee, op dit moment gaat dat echt niet. Het enige dat ik wel doe, is pensioensparen, maar dan wel het minimumbedrag. Naar de toekomst toe is het wel de bedoeling om daar verandering in te brengen. Ik begrijp dat dat nu niet kan, omdat we net met de zaak gestart zijn, maar ik hoop dat wanneer er meer routine in mijn werk komt, er meer tijd vrijkomt om bijvoorbeeld nog wat te freelancen als tekstschrijver.

Wat is je grootste kost?

Mijn huis afbetalen.

Waar kan je echt geen geld aan uitgeven?

Aan een auto, die hebben we niet, en dat interesseert mij ook niets. Ook merkproducten koop ik niet. Met het oog op duurzaamheid kopen we ook veel tweedehands. Ik leef dus best sober, waardoor ik met mijn loon misschien meer kan doen dan anderen.

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Ik geef graag geld uit aan boeken. Gelukkig kan dat tegenwoordig met een beetje korting. (lacht) Af en toe ga ik ook op citytrip, maar dat blijft steeds low budget. En aan tweedehandskleren kan ik ook wel wat geld geven.

Wat zou je doen als je de lotto won?

Ik zou meteen mijn huis afbetalen, en de huizen van mijn familie, zodat iedereen daar alvast gerust in is. Op die manier hoeft niemand zich kapot te werken, en kan iedereen in mijn omgeving gewoon doen waar hij of zij zin in heeft. Ik zou wel blijven werken, want ik heb structuur nodig, anders kom ik niet meer uit bed. En ten slotte zou ik ook wel wat goede doelen steunen.

(sdc) 

Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op! 

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.
 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.