Het loon van...
Vorige

1 van 868

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdien je als boekhouder?

Het loon van een deeltijds muziekdocent: 1.320 euro netto

We vroegen aan David Piedfort (32) uit Kapellen hoeveel hij verdient ...
David Piedfort David Piedfort (32), Kapellen
  • Beroep: muziekdocent in loondienst en freelance muzikant
  • Privé: ongehuwd
  • Bruto maandloon:  2.530 euro
  • Netto maandloon: 1.320 euro + variabel inkomen als muzikant
  • Extra’s: geen

Wat doe je voor job?

Ik werk deeltijds (4 avonden per week) in de academies van Brasschaat, Wuustwezel en Dendermonde. Ik geef er (elektrische) gitaar, bas, algemene muziekcultuur, combo en samenspel in de richting jazz en lichte muziek. Daarnaast speel ik als freelance muzikant bij Kapitein Winokio, Piet Van Den Heuvel, Blanche, Guy Swinnen, Wim Leys, Jean Bosco Safari enzovoort ...

Ik werk ook samen met productiehuis The Creative Cow dat onder meer het muzikaal entertainment verzorgt tijdens privéfeesten en corporate events. Als muzikant speel ik hoofdzakelijk gitaar en af en toe andere snaarinstrumenten.

Is de combinatie van twee deeltijdse jobs niet moeilijk?

Ik vind het leuk om twee deeltijdse jobs te hebben. Toen ik 11 jaar geleden begon te werken, was dat als fulltime muziekdocent. Maar ik vond 6 dagen lesgeven zwaar en miste afwisseling. Ik heb het aantal lesdagen dan verminderd en ben deeltijds in muziekwinkel Mike's Music beginnen werken. Tot het freelancen als muzikant goed begon te lopen en ik deze drie zaken niet meer kon combineren.

Doe je je job graag?

Ja! Ik leef voor muziek! Sinds mijn 18de komt muziek op de eerste plaats in mijn leven. Naast het oneindige plezier dat ik haal uit zelf gitaar spelen, hou ik er ook van om mensen te inspireren en ze over hun belemmeringen heen te helpen.

Het lesgeven geeft me enorm veel voldoening. Verschillende leerlingen van mij hebben ondertussen zelf een bandje opgericht en enkelen hebben zelfs een eigen album in de winkels liggen. Dat raakt me en maakt me telkens opnieuw erg fier. Ik hou ook van de wisselwerking tussen leerling en docent, het gebeurt regelmatig dat ik via mijn leerlingen heel goede nieuwe muziek leer kennen.

Wat vind je van je inkomen?

Ik vind het normaal en voldoende voor wat ik doe. Mijn inkomen als muziekdocent vul ik aan met wat ik verdien als freelance muzikant, maar dat inkomen varieert heel erg van maand tot maand.

Hoeveel uren werk je per week?

Ik geef in totaal 18 uur les per week, maar besteed zeker nog 12 uur aan lesvoorbereidingen: partituren schrijven, liedjes uitzoeken (tot zo'n 150 per jaar) en systemen bedenken en ontwikkelen om bepaalde dingen aan te leren. In de jazz en lichte muziek bestaan er namelijk niet altijd even duidelijke systemen om iets aan de man te brengen.

Maar mijn ‘docenten-knop’ staat eigenlijk permanent aan. Zelfs de achtergrondmuziek in de supermarkt kan me onverwacht inspireren: soms hoor ik een liedje dat perfect illustreert wat ik aan mijn leerlingen wil uitleggen.

Alle andere beschikbare uren in een week gaan naar het freelancen als muzikant. Ik heb geen leven buiten de muziek. (lacht)

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

Nee, nooit! Ik zie me niets anders doen dan met muziek bezig zijn. Er is niets dat mij gelukkiger kan maken.

Spaar je?

Ja. Ik doe aan pensioensparen en schrijf maandelijks een bedrag over naar mijn spaarrekening. 

Wat is je grootste kost?

Naast de huur van mijn appartement is dat zonder twijfel het aankopen van  muziekmateriaal: instrumenten, toebehoren en studiemateriaal (cd’s, dvd’s en boeken). Ik leg jaarlijks ook redelijk wat kilometers af (35.000 tot 40.000 km), dus ik denk dat mijn wagen ook een grote uitgavenpost is.

Let je meer op je centen door de crisis?

Ja, absoluut! De muzieksector is extreem crisisgevoelig. Het is sinds de crisis moeilijker geworden om een job te vinden als freelance muzikant (minder vraag terwijl het aanbod hetzelfde is gebleven), en de gages zijn in vele gevallen kleiner geworden.

Is de muzieksector zo’n onzekere branche?

Muzikanten willen spelen, dus velen gaan akkoord met de kleinere gages, wat de branche jammer genoeg ondermijnt.

De per definitie onzekere muzieksector is momenteel dus onzekerder dan ooit. Ik let daarom erg op wat ik uitgeef en wil een appeltje voor de dorst opbouwen, ook al heb ik momenteel het geluk dat ik veel werk heb en dat het financieel goed gaat.

Waar kan je echt geen geld aan geven?

Aan veel dingen (lacht): aan dure luxe in het algemeen, zoals je meubels vervangen door duurdere meubels, dure kledij, duur gaan eten, duur gaan wellnessen, smartphones, dure reizen … Ik leef redelijk sober en hou er principieel ook van om dingen te hergebruiken of een nieuw leven te geven.

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Aan instrumenten, muziekcd’s en -dvd’s. Als ik tijd heb, pik ik ook graag een concert mee. Want ik vind het belangrijk om ook muziekfan te blijven en geïnspireerd te worden door andere muzikanten. Zelfs een beroepsidioot blijft graag fan. (lacht)

Waar droom je van?

Ik droom ervan dit te kunnen volhouden tot aan mijn pensioen. Het moet geweldig zijn om dan te kunnen zeggen: ik heb het allemaal met muziek gedaan! Het lijkt een simpele droom, maar het zal een stevige beproeving worden om het waar te kunnen maken.

Verder zou ik het wel leuk vinden om in meer bands te spelen waar mijn muzikale beleving groter is, waar ik met andere woorden de muziek waar ik fan van ben, zelf kan spelen. Doe mij dus maar een streepje Americana, een mix van Amerikaanse pop, rock, blues, soul, country … daar kan ik mijn ziel nog lang op laten resoneren.

(mr) 

Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op! 

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.
 

16 september 2015
Anderen bekeken ook