Het HR-verlanglijstje van Chris Wuytens voor 2015

“Januari 2015, het is de perfecte periode voor grote uitspraken over wat het jaar zal brengen. Voor de niet-helderzienden onder ons een gewaagde onderneming, als je het mij vraagt. Vragen als: ‘Wat verwacht je juist voor 2015 op HR-vlak, Chris?’ ga ik dan ook steeds met de grootste verve uit de weg.” Aan het woord: Chris Wuytens, Managing Director van Acerta Consult.

22 januari 2015

Delen

Chris Wuytens
“Door te investeren in opleidingen, investeer je in je werknemers en dus ook in je toekomst als bedrijf. Maar ook voor werknemers is het belangrijk om zichzelf te blijven heruitvinden en te blijven ontplooien.” (Chris Wuytens, Managing Director Acerta Consult)

“Harde ervaring leert me dat verandering zich niet laat determineren door spectaculaire voorspellingen van mijn kant. Waar ik het wél over kan hebben is mijn wish list voor 2015, over veranderingen die ik zélf toejuich en probeer aan te moedigen bij mijn werknemers, en bij de werkgevers die ik adviseer. Veranderingen die een impact hebben op werknemer en werkgever, en van bedrijven ecosystemen maken die organisch evolueren.”

Nieuw evaluatieproces

“Op plaats één van mijn verlanglijstje staat een fundamentele herziening van ons huidige evaluatieproces. Wat gebeurt er nu tijdens een evaluatie? Elk bedrijf heeft een lijstje met typische criteria achter de hand waaraan iedereen in die positie zou moeten voldoen om de ideale werkkracht te zijn. Gevolg: bedrijven verliezen de unieke aspecten van een persoon helemaal uit het oog. Werkgevers vinken elke nummer op het lijstje met de grootste voorzichtigheid af en werknemers gedragen zich naar deze gestandaardiseerde normen in de hoop een goeie beoordeling te krijgen. We creëren homogeniteit. En hierdoor een neerwaartse nivellering.”

“Natuurlijk hoor je mij niet zeggen dat elke vorm van meetsystemen uit het raam gegooid moet worden, maar we moeten wel dringend afstappen van deze vreselijk uniforme prestatieschalen en meer oog hebben voor de individuele kwaliteiten van werknemers”, aldus Wuytens.

Passie voor het virtuele

“Een tweede verandering die anno 2015 nog maar moeilijk te ontkennen valt is onze passie voor het virtuele, ook in het bedrijfswezen. Vooral in het bedrijfswezen zelfs.”

Wuytens: “Het is belangrijker dan ooit om als bedrijf een dynamische mindset te hebben en om constant in te kunnen spelen op trends en marktontwikkelingen. De smartphone heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld, en ervoor gezorgd dat iedereen altijd toegang heeft tot de meest recente informatie. Je kan op elk moment mails lezen, nieuwe contacten leggen of apps downloaden die je job makkelijker maken.”

“Die verwennerij wordt nu ook uitgebreid naar andere tools die business en HR een groter virtueel karakter geven. Door HR aan te bieden op verschillende platformen via verschillende kanalen gaan we naar een meer geïntegreerde gebruikservaring. Wij ontwikkelden bijvoorbeeld net Acerta24, een virtuele assistent die KMO’s helpt bij verschillende facetten van hun HR-praktijken. Op die manier krijgen ondernemingen een stuk meer vrijheid, want de kantoorruimte is nu 24 op 24 virtueel constateerbaar.”

Social media

“Als we praten over het virtuele, mogen we ook de impact van social media niet vergeten. Hoewel in 2014 voorspeld werd dat Facebook een stille dood zou sterven (opnieuw een mooi bewijs over het risico van voorspellingen maken), weten we dat community management via social media intussen een prominente rol speelt bij het aantrekken van nieuwe werkkrachten. Het is namelijk een charmante manier voor een bedrijf om de innemende persoonlijkheid achter het bedrijf weer te geven. Door in te zoomen op de unieke bedrijfscultuur en de mensen achter de job in beeld te brengen, kunnen toeschouwers proeven en ervaren hoe het zou zijn om zelf deel uit te maken van het team.”

“Met meer dan 5,6 miljoen Belgen op Facebook en meer dan 2 miljoen Belgen op LinkedIn, wordt social media hét kanaal bij uitstek om mensen aan te trekken tot het bedrijf, zelfs wanneer er op dat moment niet meteen een functie beschikbaar is. Een welkome verandering die ons toelaat de broodnodige shift te maken van reactieve naar proactieve rekrutering. Hierin schieten bedrijven vandaag nog tekort. Het is aan HR om de onderneming hierin te begeleiden zodat deze netwerken kunnen uitgroeien tot krachtige kanalen, zelfs ecosystemen, waar zowel de werkgever als de werknemers zich mee kunnen identificeren.”

Constante ontwikkeling

“Een laatste prioriteit op mijn verlanglijstje is de nood aan constante ontwikkeling op de werkvloer”, besluit Wuytens. “Door te investeren in opleidingen, investeer je in je werknemers en dus ook in je toekomst als bedrijf. Maar ook voor werknemers is het belangrijk om zichzelf te blijven heruitvinden en te blijven ontplooien. Da’s namelijk de beste manier van empowerment.

Hierdoor ontdekken mensen sneller hun drivers, en krijgen ze dat extra duwtje in de rug om meer initiatief te nemen. En meer entrepreneurszin bij werknemers kan ik alleen maar aanmoedigen.”

(cw) - Met dank aan: Acerta Consult.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.