Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 733

Volgende
Volgend artikel:

6 signalen dat je teveel werkt

Het bewijs: 4-daagse werkweek werkt beter

Elke week een verlengd weekend? Daar zegt niemand nee tegen. Al zal je baas natuurlijk niet kunnen lachen als je een extra dagje vrij vraagt in de week. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt nu dat een 4-daagse werkweek écht wel beter is. Voor iederéén.

Het brengt al een tijdje een grote discussie met zich mee: de werkweek korter maken, of toch maar niet. De prijswinnende econoom John Maynard Keynes sprak al in de jaren dertig over een werkweek van amper 15 uren. Dat was misschien iets te hoog gegrepen, al komen we steeds dichter bij een week van maar vier werkdagen.

Het bedrijf Perpetual Guardian in Nieuw-Zeeland nam de proef op de som. Zes weken lang werkten de 24O werknemers maar vier dagen per week, in plaats van vijf. En dat terwijl ze hetzelfde salaris kregen. Het idee: kortere werkweken zou de verdeling van het werk verbeteren én zorgen voor een betere focus.

Energieboost

Het resultaat? De werknemers kwamen na het weekend terug met energie voor tien. De dingen waar ze voordien geen tijd voor hadden, zoals naar de tandarts gaan of eens lekker gaan eten met de hele familie, konden nu dus wel op hun extra vrije dag. Ze dachten veel beter na over hun vrijetijdsbesteding.

Maar ook op kantoor was een duidelijk verschil te merken. Het geroezemoes was een stuk minder, de werknemers waren geconcentreerder aan het werk en de praatjes aan de koffiemachine of in de gangen waren een stuk korter.

Elk voordeel z’n nadeel

Maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Hoewel de meesten productiever en meer geconcentreerd waren op het werk, waren er ook een paar die het concept niet helemaal begrepen. Want als je drie dagen thuis bent, betekent dat wel dat je al het werk op amper vier dagen moet doen, en dus toch harder moet werken.

Maar dat houdt de CEO van het bedrijf niet tegen om de 4-daagse werkweek permanent in te voeren. De cijfers liegen er ook niet om. Vóór het experiment gaf maar 54% van de werknemers aan een gezonde work-life-balance te hebben. Na de proefperiode was dat aantal gestegen tot 78%. Ook had 7% minder last van stress en voelden ze zich maar liefst voor 20% meer betrokken bij het team. Voor Perpetual Guardian dus een geslaagd experiment!

(dt/em)  

14 augustus 2018
Anderen bekeken ook