Helft pas afgestudeerden zit zonder werk

De helft van de masters en bachelors die in juni afstudeerden, is vier maanden later nog niet aan de slag. Startende bachelors verdienen minder dan 2.000 euro bruto per maand, masters iets meer. Dat blijkt uit een enquête van Jobat bij 516 pas afgestudeerde jongeren.

5 november 2009

Delen

Van alle masters en bachelors die in juni afstudeerden, blijken de academische bachelors het moeilijkst een job te vinden. Zes op tien is vier maanden na het afstuderen nog steeds werkzoekend. Opvallend is dat een kwart van de masters en bachelors die wel aan de slag zijn met een uitzendcontract werkt. In onzekere tijden blijven jongeren een kwetsbare groep.

Hoeveel verdienen pas afgestudeerden?

De helft van de afgestudeerden met een job verdient minder dan 2.000 euro bruto per maand. Masters hebben het hoogste startloon. Zestig procent verdient minstens 2.000 euro bruto. Bij de bachelors verdient maar drie op tien zoveel.

Hoewel maar één jongere op tien over zijn loon heeft kunnen onderhandelen, is acht op tien best tevreden met zijn loonpakket. In dat pakket zijn maaltijdcheques, reisonkostenvergoedingen, hospitalisatie- en groepsverzekeringen de vaakst voorkomende extralegale voordelen. Een bedrijfswagen met tankkaart is maar voor acht procent van de hoogopgeleide starters weggelegd.

Gebrek aan ervaring grootste struikelblok

Wie nog geen werk heeft gevonden, wijdt dat in de eerste plaats aan een gebrek aan ervaring. Iets meer dan de helft van de nog werkzoekende pas afgestudeerden legt de schuld bij de crisis, ongeveer één op tien denkt dat het aan zijn diploma of talenkennis ligt.

Om aan een job te geraken zijn de meeste jonge werkzoekenden overigens tot toegevingen bereid. Slechts een op vijf houdt vol dat zijn job in het verlengde van zijn opleiding moet liggen.

Lees hier de volledige resultaten van onze jongerenenquête  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.