Helft pas afgestudeerde ingenieurs niet klaar voor arbeidsmarkt

De kloof tussen het onderwijs en het bedrijfsleven is ook voor ingenieurs vaak erg groot. Eén op de twee pas afgestudeerde ingenieurs voelt zich niet klaar om een professionele carrière te starten. Leggen bedrijven de lat te hoog en creëren ze zo zelf de schaarste?

29 april 2015

Delen

"Een ingenieur die van school komt, heeft als het ware net zijn rijbewijs behaald. Die kun je toch niet meteen aan het stuur van een Formule 1-wagen zetten?” (André Van Damme, departementshoofd technologie Umicore)

André Van Damme, departementshoofd technologie bij Umicore, vindt van niet. "Integendeel, ik stel jammer genoeg vast dat kandidaten de basisberekeningen, die voor mijn generatie evident waren, lang niet meer altijd onder de knie hebben. Heeft dat met de algemene tijdsgeest te maken? Met het feit dat in de opleiding ook andere accenten worden gelegd? De lat rond die basiskennis ligt eigenlijk al lager dan vroeger. En dat in onze organisaties vandaag van alle medewerkers businesskennis wordt verwacht, staat als een paal boven water. Iedereen moet ook communicatief zijn, leerbereidheid aan de dag leggen, betrokkenheid tonen en een stukje intrapreneurship uitdragen. Ik kan me inderdaad inbeelden dat dan de indruk ontstaat dat de lat hoog ligt, maar dat is gewoon om een antwoord te proberen vinden op de tijdsgeest. Vergeet ook niet dat steeds meer studenten langer studeren en doctoreren. Dan liggen de eisen vanzelf hoger, zeker op het vlak van de niet-technische skills."

Tijd en geld

Het is niet omdat meer aandacht wordt gevraagd voor betrokkenheid dat dit moet betekenen dat de basiskennis achteruit gaat, vindt Alex Massoels, teamleader recruiters bij Electrabel. "Hoe dan ook, lijkt het mij irrealistisch alles van het onderwijs te verwachten. Afgestudeerden hebben altijd wat tijd nodig om hun draai te vinden. We mogen niet verlangen dat ze zomaar alle competenties onder de knie hebben. Bij Electrabel besteden wij daarom veel tijd en aandacht aan opleiding. En ik veronderstel dat dit bij andere bedrijven niet anders is."

Maar dat het andere tijden zijn, daar is ook André Van Damme het mee eens. "Toen ik als ingenieur begon, kreeg ik nog de kans om met een ervaren ingenieur mee te lopen. Dat was een soort duobaan. Daar was toen nog tijd en budgettaire ruimte voor. Nu kan dat vaak niet meer omdat het allemaal zoveel kost en omdat alles altijd sneller moet gaan. Toch zouden we daar misschien de tijd voor moeten nemen. Een ingenieur die van school komt, is voor mij te vergelijken met iemand die net zijn rijbewijs heeft behaald. En die kan je toch ook niet aan het stuur van een Formule 1-wagen zetten?"

Meer dan 2.000 werkzoekende ingenieurs

Bedrijven hebben het vaak moeilijk om goede ingenieurs te vinden. Toch telde de VDAB eind 2014 meer dan 2.000 werkzoekende ingenieurs. Wat loopt er mis?

Eind december 2014 telde de VDAB 2.029 werkzoekende ingenieurs, waarvan 283 met een master bio-ingenieurswetenschappen (bio-ingenieur) of gelijkwaardig, 1.340 met een master industriële wetenschappen (industrieel ingenieur) of gelijkwaardig en 406 met een master ingenieurswetenschappen (burgerlijk ingenieur) of gelijkwaardig.

Het merendeel van de werkzoekende ingenieurs bestaat uit twintigers (30,1 procent) en vijftigers (29,8 procent). Een minderheid is 60 jaar of ouder (3,8 procent). 19 procent is veertiger en 17,2 procent is dertiger. Bijna twee op de drie werkzoekende ingenieurs is minder dan 1 jaar werkzoekend. Eén op drie is langdurig werkzoekend (1-2 jaar), waarvan 7,3 procent al meer dan 5 jaar.

Het risico op langdurige werkloosheid (1 jaar of langer) stijgt met de leeftijd. Terwijl 9 procent van de werkzoekende ingenieurs jonger dan 30 jaar langer dan 1 jaar werkzoekend is, is dit aandeel bij de werkzoekende dertigers gestegen tot 30 procent. Bij de veertigers stijgt het aandeel langdurig werkzoekenden verder tot 37 procent en bij de vijftigplussers wordt de kaap van 50 procent ruimschoots overschreden.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.