Helft Belgische bedrijven is moeilijk bereikbaar door files

Niet minder dan 90 procent van de bedrijven klaagt over moeilijke bereikbaarheid, zowel met de wagen als met het openbaar vervoer.

22 september 2014

Delen

file
Meer dan zes op de tien Belgen die naar Brussel pendelen, verkiezen een mobiliteitsbudget boven een bedrijfswagen.

Bijna de helft van de Belgische bedrijven (46%) zegt moeilijk bereikbaar te zijn met de auto vanwege files. In Brussel is dat zelfs 75 procent.

Naar aanleiding van de week van de mobiliteit vroeg SD Worx 2.500 werknemers naar hun mobiliteitsvoorkeuren op het vlak van woon-werkverkeer. Respondenten konden aangeven of ze een mobiliteitsbudget of een bedrijfswagen verkiezen. Deze vraag stond los van de feitelijke situatie of een werknemer al over een bedrijfswagen of mobiliteitsbudget beschikte. Er werd dus louter naar voorkeuren gevraagd.

Bedrijfswagen boven

Opmerkelijk is dat wie binnen België grote verplaatsingen moet maken (bijvoorbeeld een werknemer die in Wallonië woont, maar in Vlaanderen werkt) steevast de voorkeur geeft aan de bedrijfswagen. Dat geldt voor 83 procent van de werknemers die in Brussel wonen, maar in Wallonië werken. Bij Vlamingen die in Wallonië werken is dat 70 procent.

Een mogelijke verklaring (naast de globale kost van een privéwagen) is dat 57 procent van de Waalse bedrijven met het openbaar vervoer nauwelijks bereikbaar is. Er zijn te weinig haltes, of de verbindingen zijn te complex.

Mobiliteitsbudget

Meer dan 60 procent van de Belgen die in Brussel werken, afkomstig uit welke hoek van het land dan ook, verkiest het mobiliteitsbudget boven de bedrijfswagen. Hoe lastiger de mobiliteitssituatie, hoe vaker het mobiliteitsbudget een oplossing lijkt te bieden.

Ook in Vlaanderen is de mobiliteitssituatie precair. 54 procent van de Vlamingen die in Vlaanderen werken, verkiezen een mobiliteitsbudget boven een bedrijfswagen.

Anderzijds geeft 67 procent van de werknemers die in het Brusselse Gewest wonen, maar in Vlaanderen werken, de voorkeur aan een bedrijfswagen. De mobiliteitsproblematiek in Vlaanderen lijkt voor Brusselaars dus minder problematisch dan de situatie in het eigen gewest.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.