Helft academici overweegt overstap naar privé

Een op de twee bevraagde wetenschappers uit de academische wereld overweegt een overstap naar de private sector. Toch zijn wetenschappers over het algemeen erg tevreden met hun werk. Als ze van job veranderen, is dat vooral omdat ze een nieuwe uitdaging zoeken.

11 december 2014

Delen

"Vandaag kiezen steeds meer afgestudeerde wetenschappers voor een carrière in de private sector.”

Wetenschappers zijn tevreden werknemers. Meer dan 77 procent is tevreden met zijn huidige job en is van plan om bij zijn werkgever te blijven, op voorwaarde dat zijn job voldoende afwisseling biedt en hij het gevoel heeft waardering te krijgen voor zijn werk. Dat blijkt uit een arbeidsmarktonderzoek van USG Science Professionals bij 300 wetenschappers uit verschillende sectoren en disciplines.

Trots

Drie van de tien bevraagde wetenschappers overwogen het voorbije jaar om van werk te veranderen. 22 procent deed dat ook, niet omdat ze niet tevreden waren over hun vorige job, maar vooral omdat ze op zoek waren naar een andere uitdaging en willen groeien in hun carrière. Wetenschappers zijn dan ook erg trots op hun vak, blijkt uit het onderzoek. Acht op de tien hechten veel waarde aan hun functietitel. Het salaris staat als motivator pas op de achtste plaats.

Het carrièrepad van de wetenschapper ziet er heel anders uit dan vroeger. Ooit belandden wetenschappers bijna vanzelf in een academische omgeving. Vandaag kiezen steeds meer afgestudeerden (60 procent) voor een carrière in de private sector. Een kwart zet zijn werk voort aan de universiteit. Van de bevraagde wetenschappers in de academische wereld overweegt 51 procent een overstap naar de private sector.

Wetenschappers in de privé werken vooral in de industriële, farmaceutische en biotechnologische sector. R&D, kwaliteitscontrole, clinical research en regulatory affairs zijn hun voornaamste vakgebieden.

Nieuwe vaardigheden

Kathleen Dupont, directeur bij USG Science, zou graag zien dat de academische wereld en de industrie mekaar beter leren kennen. "Zo creëer je de perfecte omgeving voor fundamenteel onderzoek en maatschappelijke innovatie. Als die kan vermarkt worden, leidt dit ook tot extra jobs."

Ook de job van wetenschapper verandert sterk, zegt Kathleen Dupont. "De wetenschapper van de toekomst is communicatief en sterk in projectmanagement. Technische expertise is nog steeds belangrijk voor werkgevers, maar vaardigheden zoals communicatie, projectmanagement en onderhandelingstechnieken winnen aan populariteit, op de voet gevolgd door probleemoplossend denken en commerciële vaardigheden. Volgens de deelnemers aan ons onderzoek vormen deze drie vaardigheden de hoekstenen van het profiel van de wetenschapper van de toekomst.

Volgens USG Science bestaat er wat dat betreft nog een kloof tussen onderwijs en opleiding. Het onderwijs moet meer investeren in de ontwikkeling van dergelijke competenties bij aanstormende wetenschappers, staat in het rapport te lezen.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.