Het loon van...
Vorige

1 van 868

Volgende
Volgend artikel:

Het werk én loon van een Customer Service Representative

Heineken topman verdient 215x zoveel als personeel

De meeste mensen gaan er wel vanuit dat hun baas meer verdient dan zij. Maar wat als je werkgever 215 keer jouw jaarloon opstrijkt?
Jean-François van Boxmeer, CEO van Heineken

Van een loonkloof gesproken! Jean-François van Boxmeer, CEO van Heineken, verdient op een jaar waar zijn werknemers zo’n 215 jaar voor moeten werken. Omgerekend: de fortuinlijke CEO heeft op 2 januari om kwart voor vijf uur al verdiend waar zijn personeel een jaar voor moet werken.

Ter vergelijking: de CEO’s van Randstad en Philips verdienen “maar” 50 keer zoveel als hun werknemers, terwijl de TomTom-baas “slechts” het 25-voudige van zijn werknemers verdient.

Loonkloof

Hoe komt die loonkloof er? Niet alleen verdient de topman een basissalaris van 1,2 miljoen euro, hij krijg daar nog eens 8,8 miljoen aan bonussen bovenop. De loonschaal waar dat dan mee gemeten wordt, is het gemiddelde van alle werknemers, ook deze uit lageloonlanden.

Van zijn meer dan 80.000 werknemers, werken er zo’n 4.000 in Nederland. De andere 95% is werkzaam in Afrika, Azië en Mexico, waar de lonen gevoelig lager liggen. Hierdoor wordt het gemiddelde dus sterk naar beneden getrokken.

Loonrem

Er komt steeds vaker kritiek op de buitensporige verloning van topfiguren uit de zakenwereld. Er wordt dan ook geprobeerd om een rem te zetten op extravagante vergoedingen.

Sinds dit jaar moeten ondernemingen die hun statutaire zetel in Nederland hebben (en op de beurs genoteerd zijn), vrijgeven hoeveel hun werknemers en het bestuur verdienen, onder andere om in kaart te brengen wat de verhoudingen zijn tussen de verschillende niveaus. Nederlandse bedrijven die hun statutaire zetel in het buitenland hebben, ontspringen deze regel (voorlopig?) nog.

Transparantie

Zal meer transparantie leiden tot een eerlijkere vergoeding? De EU gelooft er alvast in. In juni 2019 moet overal een Europese richtlijn worden ingevoerd. Deze nieuwe regel verplicht bedrijven om te melden hoeveel hun bedrijfstop erop vooruit is gegaan en hoeveel de werknemers erop vooruitgingen.

Het voordeel voor de bedrijven is dan dat de grootte van de kloof minder duidelijk wordt. Je kunt door deze regel wel zien of de verhouding groter of kleiner wordt, maar hoe groot de kloof is, zal niet meteen duidelijk zijn.

(sjv) - Bron: rtlz.nl  

12 maart 2018
Anderen bekeken ook