Handel zorgt voor 17 procent van Belgische jobs

Met 400.000 werknemers is de handel een van de grootste private werkgevers in ons land. Dat blijkt uit een doorlichting van de retailsector die sectorfederatie Comeos liet maken door professor Joep Konings (KU Leuven).

11 oktober 2013

Delen

shoppen

Een van de belangrijkste conclusies uit de doorlichting die Joep Konings maakte van de retailsector is dat de sector een groot potentieel heeft om de toenemende jeugdwerkloosheid af te remmen.

“Dat komt omdat er in de detailhandel relatief veel jongeren werken”, zegt Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van Comeos. “Bovendien creëerden we in de crisisjaren, tussen 2008 en 2011, bijna 11.000 nieuwe jobs. Geen enkele andere sector kan zo’n rapport voorleggen.”

Comeos vertegenwoordigt ondernemingen uit achttien verschillende sectoren, van telecom over speelgoed tot mode. “Al die sectoren samen zijn goed voor 11,2 procent van het bnp. Samen stellen ze 400.000 mensen te werk, wat van de handel een van de grootste private werkgevers maakt”, aldus Dominique Michel. “Voor werkzoekenden is het vooral belangrijk om te beseffen dat we een stabiele sector zijn.”

Sociale media

Toch vertraagt de netto jobgroei ook in de retailsetor als gevolg van de aanhoudende crisis en de hoge loonkost, klinkt het bij Comeos. Er wordt nog wel aangeworven. Vorig jaar ontving de VDAB 33.000 vacatures voor de detailhandel. Van begin januari tot eind april 2013 noteerden de VDAB, Actiris en Forem samen 12.825 jobs in de detail- en groothandel.

Om die jobs in te vullen, zoekt de handel heel verschillende profielen. “We kijken daarbij verder dan het diploma. Klantvriendelijkheid, een team kunnen motiveren, flexibiliteit, organisatievaardigheden en resultaatgerichtheid zijn basisvoorwaarden voor een kaderfunctie binnen de sector”, legt Dominique Michel uit.

Om rayonverantwoordelijke, departementsverantwoordelijke of winkeldirecteur te worden, werft de sector steeds vaker bachelors en masters aan. Ook de opkomst van e-commerce zorgt voor een enorme shift. De retailsector zoekt steeds vaker profielen zoals systeembeheerders en sociale media experten die mee kunnen werken aan dit digitale verhaal.”

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.