‘Groot geloof in de kracht van de hele diepvriessector’

Pinguin, de West-Vlaamse diepvriesdivisie van de Greenyard Foods-groep, heeft in zijn fabriek in het Franse Comines een gloednieuwe, hoogtechnologische productielijn in gebruik genomen. Die laat toe om efficiënter te werken en grotere volumes diepvriesgroenten te verwerken.

25 januari 2015

Delen

“Wij geloven sterk in de kracht van onze sector en de werkgelegenheid die hij blijvend genereert.” (Marleen Vaesen, ceo Greenyard Foods)

Greenyard Foods is de relatief nieuwe naam van de sinds 1999 beursgenoteerde groep die vroeger PinguinLutosa heette. Na de verkoop, in 2012, van de aardappeldivisie Lutosa aan de Amerikaanse gigant McCain, nam de groep weer de naam Pinguin aan, om uiteindelijk voor Greenyard Foods te kiezen. De groep overkoepelt de conservenafdeling Noliko en de diepvriesafdeling Pinguin, die oogstverse groenten verwerkt. De groep heeft een jaarlijkse omzet van ruim 600 miljoen euro.

Eén management

De Franse vestiging Pinguin Comines maakt deel uit van een cluster fabrieken, waarvan ook nog die in Westrozebeke en Langemark uitmaken. “Deze drie fabrieken vallen onder Pinguin Flanders en worden geleid door één management,” zegt ceo Marleen Vaesen van Greenyard Foods.

“Zij vormen een heel belangrijke cluster in onze groep, onder meer omdat zij ‘agronomisch’ en klimatologisch heel goed gelegen zijn op de as tussen België en Frankrijk. Door de intensieve samenwerking met Belgische en Franse landbouwers uit de regio, kunnen we rekenen op een constante toevoer van kwalitatieve grondstoffen voor onze eindproducten. In al onze vestigingen investeren wij voortdurend om onze infrastructuur te optimaliseren. Twee jaar geleden bijvoorbeeld hebben we nog een nieuwe grote lijn geïnstalleerd in Westrozebeke. In Comines, net over de Franse grens, namen we onlangs een nieuwe vriestunnel in gebruik die drie oude ‘blancheur- en invriestunnels’ vervangt, en investeerden we in een verbetering van de bonen- en wortelenlijn.”

Duurzamer en efficiënter produceren

De hoogtechnologische nieuwe productielijn kostte 8 miljoen euro, maar is dan ook het neusje van de zalm. Met de Individually Quick Frozen-technologie kan elke groente stuk per stuk snel worden ingevroren. De nieuwe productielijn – waar voornamelijk, wortels, erwten, bonen en spinazie op worden ververwerkt – maakt een sterke verhoging van de productiecapaciteit in Comines mogelijk. Zo is ze in staat om bijvoorbeeld 20 ton erwten per uur te verwerken. Een optische sorteerder haalt er alle ‘onvolmaakte’ groenten snel uit.

“Onze investeringen zijn erop gericht om duurzamer en efficiënter te produceren, en grondstoffen zo goed mogelijk te verwerken zonder al te veel verlies,” zegt Marleen Vaesen. “De nieuwe lijn beperkt het energie- en waterverbruik, en bovendien laat ze toe om grondstoffen, vier uur al nadat ze geoogst werden, te blancheren en in te vriezen. Zo krijgen de klanten een zo vers mogelijk diepvriesproduct in handen. De efficiëntie neemt toe maar ook het verwerkte volume, waardoor de tewerkstelling niet hoeft te verminderen. In Comines kunnen daardoor alle 106 mensen aan de slag blijven.”

In totaal stelt de groep Greenyard Foods 2.470 mensen tewerk, en telt ze 13 productievestigingen in België (West-Vlaanderen), Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Hongarije.

Exportparel

De sector van diepvriesgroenten in ons land doet het internationaal trouwens erg goed; de volledige agrovoedingsbranche is uitgegroeid tot de sterkste industriële branche van ons land.

“Wij geloven heel sterk in de kracht van onze sector en de werkgelegenheid die hij blijvend genereert,” zegt Marleen Vaesen. “Daarbinnen groeit ook de diepvriessector nog steeds, en West-Vlaanderen heeft er een prominente plaats in. De familie Dejonghe, die in 1965 met Pinguin is gestart, is er overigens één van de grondleggers van.”

Eén van de redenen voor de stabiele groei van de sector, is – naast de technologische – de constante productinnovatie. Want al lijken diepvriesgroenten voor de buitenwereld niet echt ‘innovatief’ te zijn, toch moeten bedrijven als Greenyard Foods en zijn concurrenten voortdurend inspelen op nieuwe trends en consumentenwensen.

Belgische diepvriesproducten zijn trouwens ook één van onze exportparels. “Wat Greenyard Foods betreft, is slechts 10 procent van de productie voor de thuismarkt bestemd; de rest is bedoeld voor de export, vooral naar de ons omringende landen,” zegt Marleen Vaesen. “Maar ook ver daarbuiten zijn we goed aanwezig. We beschikken over filialen en verkoopskantoren op de vijf continenten. Een tijd geleden zijn we binnen Pinguin gestart met het standaardiseren van de bedrijfsprocessen, alle financiële en commerciële gegevens en het voorraadbeheer op internationaal niveau. Dat moet onze groep globaal nog versterken.”

(jd)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.