Groeisector: Kringloopcentra

Jarenlang snuisterde enkel wie zich echt niets nieuws kon veroorloven naar tweedehandsspulletjes. "Dat is de laatste jaren sterk veranderd. Tweedehands is zelfs hip geworden", vertelt Marc Willem van Komosie, de belangenorganisatie van de Vlaamse kringloopcentra.

21 december 2008

Delen

"Deels omdat kringloopwinkels er momenteel echt als winkels uitzien en niet meer dat stoffige en rommelige imago van vroeger hebben. Daarnaast zet de dalende koopkracht mensen ertoe aan naar goedkopere alternatieven te zoeken."

In 2007 klokte het aantal bezoekers dan ook af op bijna 3 miljoen, zo'n 220.000 meer dan het jaar voordien. Ook het aantal ingezamelde ton goederen nam met 5 procent toe, tot ruim 43.000 ton. Van die ingezamelde spullen slagen de kringloopcentra erin bijna de helft opnieuw te verkopen. "Ook onze omzet ging 9 à 10 procent de hoogte in", merkt Willem op.

Rendementsubsidies

Met die groei nam ook het personeelsbestand sterk toe. Zo kwamen er in 2007 zo'n 120 voltijdse werknemers bij, een toename van 6 procent. Nu zijn er ongeveer 2.300 mensen voltijds in dienst. Tegen 2015 moeten dat er 3.000 worden.

Maar aangezien de kringloopcentra geen bedrijven pur sang zijn, ligt dat niet zo eenvoudig. "Wij zitten in de sector van de sociale economie en stellen dus ook mensen tewerk die het moeilijk hebben elders een job aan de haak te slaan. Laaggeschoolden en langdurig werklozen bijvoorbeeld. Voor hun verlies aan rendement past de overheid per personeelslid een compensatie bij. Een eventuele uitbreiding van de sociale tewerkstelling hangt voor een groot stuk af van de bereidwilligheid van de overheid om deze tewerkstelling te blijven stimuleren." Want zonder deze rendementsubsidies is een initiatief als de kringloopwinkel niet levensvatbaar, verzekert Willem.

 bullets 'Er is geen reden om defaitistisch te zijn'

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.