Groeisector: Gezondheidszorg

Door de vergrijzende bevolking en het steeds grotere arsenaal aan medische mogelijkheden, is de gezondheidssector misschien wel de boomende sector bij uitstek. Ziekenhuizen zien hun patiëntenaantallen jaar na jaar de hoogte in schieten.

21 december 2008

Delen

"In het UZA is het aantal klassieke opnames met 3 à 4 procent toegenomen. De opnames in daghospitalisatie zijn zelfs met meer dan 30 procent gestegen", vertelt ziekenhuisdirecteur Johnny Van der Straeten.

Zorgt de recessie dan niet voor minder 'klanten'? "Wij voelen dat niet rechtstreeks in het aantal patiënten. Het zet wel onder meer de investeringssubsidies onder druk die we van de Vlaamse overheid krijgen voor nieuwe infrastructuur."

Waar sommige andere ziekenhuizen met financiële tekorten zitten, slaagt het UZA erin die toename in opnames ook te vertalen in een omzetgroei. "De voorbije vijf jaar is onze omzet jaarlijks gemiddeld met 6 procent gestegen", zegt Van der Straeten. "We betrekken onze artsen mee in het management. Zij investeren immers mee in onze groei door een deel van hun honorarium af te geven. Zo winnen we op lange termijn allebei, het ziekenhuis en de artsen."

Donkere wolken

Hoewel veel ondernemingen zullen dromen van de mooie cijfers die het UZA kan voorleggen, hangen het ziekenhuis donkere wolken boven het hoofd. Zoals de hele sector van de gezondheidszorg heeft ook dit Antwerpse ziekenhuis de grootste moeite om geschikt personeel te vinden. "We hebben per jaar zo'n 2 procent bijkomend personeel nodig. Op dit moment hebben we een tweeduizendtal mensen voltijds in dienst."

Volgend jaar moeten er dus weer een veertigtal extra voltijdse medewerkers komen. "Wij hebben werk genoeg, maar het type personeel dat wij zoeken is schaars. Zo hebben wij naast artsen en verpleegkundigen ook informatici, biomedici, ingenieurs enzovoort nodig. Dat is voor ons de grootste rem op onze groei", besluit Van der Straeten.

 bullets Groeisector: Kringloopcentra

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.