Gemeente Dilbeek brengt werkzoekenden en bedrijven samen tijdens 3de Jobbeurs

Op 23 februari 2016 gaat de derde editie van de jobbeurs Dilbeek door. De beurs is een initiatief van het gemeentebestuur dat meer werk wil maken van werk. Dilbeek kampt met relatief hoge werkloosheidscijfers. Kan deze jobbeurs een verschil teweegbrengen?

21 februari 2016

Delen

“Soms zijn bedrijven al maanden wanhopig op zoek naar bepaalde profielen.” (Sofie Deleu, deskundige welzijn en preventie bij gemeente Dilbeek)

“Dit initiatief is echt wel nodig. Wij willen werkzoekenden helpen in hun zoektocht naar een job. Bedrijven uit Groot-Dilbeek en omgeving worden officieel uitgenodigd per post en per mail. Bedoeling is vooral lokale bedrijven en handelaars de kans te geven tegen een betaalbare prijs deel te nemen aan een gemeentelijke jobbeurs. Partners van de gemeente zoals OCMW, PWA alsook organisaties in de sociale economie nemen gratis deel aan de beurs. Bedrijven en organisaties komen in contact met mensen uit de omgeving. Dichtbij huis werken heeft voor beide partijen zijn voordelen. Bedrijven van verderaf krijgen uiteraard ook de kans om deel te nemen, wanneer er nog voldoende plaats is.” vertelt Sofie Deleu, deskundige welzijn en preventie bij gemeente Dilbeek.

Brussel mag dan wel een magneet zijn voor werkgelegenheid, gemeenten in de rand profiteren niet van dit effect. Het werkloosheidspercentage in Dilbeek – met 44.000 inwoners - ligt op het gemiddelde niveau van de provincie Vlaams-Brabant. Opvallend is wel het hoge percentage langdurig werklozen. Ook allochtonen hebben het vaak moeilijk om een plaats te bemachtigen op de arbeidsmarkt, net als 50-plussers.

Screenen van een cv

“De jobbeurs vindt plaats in samenwerking met VDAB, zij nodigen werkzoekenden uit. VDAB verzorgt ook een workshop, met name het screenen van een cv. Bij een eerste selectie kan een onvolledige of zwak opgestelde cv al een aanleiding zijn om een kandidaat niet uit te nodigen.”

Met telkens 500 werkzoekenden waren de vorige edities van de jobbeurs een schot in de roos. “Wij streven zeker naar eenzelfde aantal bezoekers. We hebben daarom ook voldoende ruchtbaarheid gegeven aan het evenement met onder meer flyers en affiches, en een vermelding op de website van de gemeente Dilbeek. Ook scholen worden betrokken bij de jobbeurs. Er wordt altijd aan de scholen meegedeeld dat er een jobbeurs plaatsvindt, ze worden individueel aangesproken en uitgenodigd. Scholengemeenschap Don Bosco heeft zijn aanwezigheid bevestigd, de laatstejaars zullen de beurs bezoeken.”

Regionale jobbeurs

Hoge werkloosheidscijfers beperken zich niet louter tot Dilbeek, ook de buurgemeenten kampen ermee. “Dat is één van de redenen om intergemeentelijk samen te werken met Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel. In het najaar organiseren we een regionale jobbeurs waarbij het bereik tussen werkzoekenden en bedrijven nog groter zal zijn.” Op lokaal vlak zet de gemeente Dilbeek vooral in op werkgelegenheidsprojecten via de sociale economie. “Onder meer het onderhoud van de bermen en andere groendiensten worden uitbesteed aan organisaties uit de sociale economie. Voorheen konden we ook inwoners werk verschaffen via de strijkwinkel maar met het afbouwen van de subsidies hiervoor is deze tewerkstellingspool weggevallen.”

De effecten van een jobbeurs

Op een jobbeurs kunnen werkzoekenden zich dan wel profileren en bedrijven krijgen kandidaten over de vloer, maar wat is het netto resultaat? “Dat is moeilijk in te schatten,” weet Sofie Deleu. “Niettemin werden er in vorige edities diverse mensen rechtstreeks aangeworven. Soms zijn bedrijven al maanden wanhopig op zoek naar bepaalde profielen en dan bieden zich op een jobbeurs meteen twintig of dertig mogelijke medewerkers aan. Een voorbeeld hiervan is Mc Donald’s dat in 2015 een aantal medewerkers rekruteerde op de jobbeurs.” Niet alleen bedrijven kunnen hun voordeel doen. “Ook allochtonen maken handig gebruik van een dergelijk initiatief. Als ze via een brief solliciteren, worden ze nog vaak genegeerd. Maar hier kunnen ze een positieve eerste indruk achterlaten. Dat is een zeer goed begin.”

Uiteenlopende profielen gezocht

Op de jobbeurs Dilbeek zoeken 31 deelnemende bedrijven en organisaties naar zeer uiteenlopende profielen. Er is onder meer vraag naar poetsvrouwen, magazijniers, (heftruck)chauffeurs, koks, keukenhulpen, postbodes, beveiligingspersoneel, beenhouwers, boekhouders, ICT-ers en technische profielen.

Praktische info: Jobbeurs Dilbeek 

  • Datum 23 februari 2016
  • Van 9.30 uur tot 16u00
  • Locatie: Brussels Kart – A. Gossetlaan 11 in Groot-Bijgaarden

(bv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.