Gemapa: paprika's op ecologische wijze

Gemapa

Het Oost-Vlaamse bedrijf Gemapa – een samentrekking van de namen Marc, Gerda en het woord paprika – is gespecialiseerd in de ecologische teelt van paprika’s.

Marc en Gerda begonnen twintig jaar geleden met het telen van paprika’s in wat voorheen een tomatenkwekerij was. Op eigen kosten liet het koppel een aardgasleiding aanleggen, zodat komaf werd gemaakt met de stookolie die op dat moment nog nodig was.

Sinds enkele jaren maakt Gemapa gebruik van een warmtekrachtkoppeling. Die produceert energie voor 2.000 gezinnen, terwijl de vrijgekomen warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van de vijf hectaren aan serres. Insecten worden te lijf gegaan met biologische bestrijdingsmiddelen, computers regelen minutieus de watertoevoer en de bemesting. Gemapa stelt een tiental vaste medewerkers en acht seizoensarbeiders tewerk. Jaarlijks kweekt het bedrijf ongeveer 1.500 ton paprika’s.

 

Foto’s: Koen Bauters         

Meer info over Werkplek

23/09/2010