Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1035

Volgende
Volgend artikel:

Ben jij een optimist? Doe de test

Geluk heb je zelf in handen: 8 to do’s

Geluk zelf in handen
Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn. Maar door op een aantal concrete zaken te letten, heb je je geluksgevoel wel degelijk onder controle.

1. Focus niet op wat ontbreekt

Kijk bijvoorbeeld eens naar kinderen. Natuurlijk hebben zij ook hun buien, maar over het algemeen lijken kinderen veel blijer en gelukkiger dan veel volwassenen. Is dat omdat ze minder voorwaarden stellen aan geluk? Omdat ze minder nodig hebben om gelukkig te zijn?

Geef een kind een vel papier en een paar stiften, en ze zijn gelukkig. Vraag aan volwassen wat ze nodig hebben om gelukkig te zijn en de meesten komen af met een hele waslijst aan wensen: een hoger salaris, meer tijd voor zichzelf, minder stress, meer vakantie, enzovoort. Het vermogen van kinderen om blij te zijn met wat er op dat moment voorhanden is, zorgt ervoor dat ze minder eisen stellen aan geluk. En daardoor zijn ze vaker gelukkig. Als je focust op wat er ontbreekt, is het moeilijk om een geluksgevoel te hebben. Je bent immers bezig met wat je niet hebt.

Dankbaar zijn voor alles wat je wél hebt, is een grote stap op weg naar geluk. En als je goed nadenkt, zijn er een heleboel dingen in je leven waar je dankbaar voor kan zijn. Heb je een dak boven je hoofd en geld om van te leven? Heb je elke dag eten? Dat is al meer dan veel anderen mensen hebben.

CHECK: 4 stappen om zélf een positieve mindset te creëren

2. Wees actief en ondernemend

Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet in je zetel zitten, maar stel jezelf doelen, ga erop uit, onderneem eens iets nieuws, maak plezier!

Gelukkige mensen gaan ervoor. Ze blijven niet langs de kant staan, maar proberen van alles uit. Spannende activiteiten dragen meer bij aan je geluksgevoel dan saaie routinematige bezigheden. Haal het beste uit het leven, begin een nieuwe hobby, maak nieuwe vrienden, doe iets leuks.

Maak om te beginnen een plezierlijst met minimaal 20 activiteiten die je een goed gevoel geven. Wees specifiek, realistisch en creatief.

3. Focus op je leuke vrienden

Echte vrienden spreken af. Toffe sociale contacten maken je blijer en gelukkiger. Sla geen uitnodigingen af, organiseer zelf regelmatig een uitje of een gezellige activiteit, of doe iets in groep.

Je kan ook nieuwe mensen ontmoeten door vrijwilligerswerk te doen, een cursus te volgen of lid te worden van een club. Hoe meer tijd je besteedt met anderen, des te gelukkiger je wordt.

Gelukkige mensen zijn meestal erg sociaal, leggen makkelijk contacten en gaan soepel met anderen om. Sociale contacten zijn een belangrijke bron van geluk. Als je extra vrienden maakt, zal je je ook beter in je vel voelen. Je kan dan elk weekend wel ergens iets gaan doen, als de ene vriend(in) niet kan, kan je wel op stap met een andere. Het gaat wel om offline vrienden, 50 extra Facebook-vrienden zullen je niet echt gelukkiger maken.

4. Probeer doelen te bereiken

Gelukkige mensen hebben niet alleen veel plezier, ze werken hard aan dingen die belangrijk voor ze zijn. Bovendien zijn ze productief en werken ze doelgericht. Wat is belangrijk voor jou? Welke doelen hebben voor jou betekenis? Als je nog geen idee hebt, dan moet je er eens diep over gaan nadenken.

Neem je voor om elke week een stapje dichter bij je doelen te komen. Dichterbij je doelen komen, is belangrijk. Want doelen die je niet probeert te bereiken, zijn geen doelen, dat zijn dromen. En dromen maken je alleen gelukkig wanneer je droomt. Doelen stap per stap proberen te bereiken, dat maakt je dagdagelijks gelukkig, zonder dat je moet beginnen fantaseren.

Om gelukkig te worden is je carrièrekeuze bijvoorbeeld heel belangrijk. Het gaat niet om status of een hoog salaris, maar om werk dat je leuk en belangrijk vindt. Als je een groot doel vooropstelt, hak het in stukjes en wees dankbaar elke keer dat je een stap dichterbij komt. Vergelijk met waar je stond enkele maanden terug, en staar je niet blind op het einddoel dat nog (te) veraf ligt.

Lees ook: Je hebt doelen nodig om gelukkig te zijn

5. Maak je geen zorgen

Logisch, maar piekeren is de aartsvijand van geluk. Gelukkige mensen maken zich geen (of minder) zorgen omdat ze beseffen:

  1. Piekeren is een onaangename bezigheid.
  2. Je zorgen maken, is het gedoe niet waard.
  3. De meeste zorgen kan je toch niet wegnemen (ja, je kan morgen ziek worden, maar het heeft geen zin daarop vooruit te lopen).

Niet overtuigd? Hou dan een zorgendagboek bij en kijk na een tijdje hoeveel zorgen er zijn uitgekomen. Buig negatieve gedachten meteen om in positieve. Vraag je af: is dit een reëel probleem en kan ik er iets aan doen? Zo nee, ga met iets positiefs aan de slag en vergeet je zorgen.

6. Ga sporten

Sporten is heel belangrijk voor mensen met een bureaujob. Sport is niet alleen erg goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Als je somber, treurig of boos bent, kan je het best gaan sporten. Je spieren zijn dan voor een groot deel in beweging en hierdoor scheiden de hersenen bepaalde hormonen af. Deze zorgen voor een soort blij gevoel, waar je dus gelukkiger van wordt.

Daarnaast kan je door te sporten je frustraties afreageren. Ga bijvoorbeeld hardlopen of boksen. Zo kan je gezond bezig zijn, je frustraties kwijtraken en ook nog eens vrolijk de sportclub verlaten.

Na het sporten ben je vaak ontspannen en kan je het leven weer aan. Je hebt je gedachten even aan de kant gezet en je negatieve gevoelens uit je lijf gezweet. Hoe vaak heb je het al niet voorgehad dat je moe bent en jezelf naar de sportclub moet sleuren? Maar na de sportinspanningen ben je weer zo fris als een hoentje.

Extra: 8 voor- én nadelen van sporten voor en na je werk

7. Doe zoveel mogelijk waar je goed in bent

Iedereen heeft op z’n minst een aantal zaken die ze zeer goed kunnen. Vind manieren om deze zaken vaker te kunnen doen. Hoe liever je doet wat je doet, hoe gelukkiger je bent. Natuurlijk moet je soms dingen tegen je zin doen. Maar je kan manieren vinden om vaker zaken te doen waar je goed in bent. En waar je goed in bent, doe je automatisch liever.

Ben je een fantastische trainer? Probeer dan een manier te vinden om meer mensen te trainen. Ben je een goede verkoper? Vind dan een werkwijze om je administratieve taken te verminderen of uit te besteden, zodat je meer tijd kan doorbrengen bij klanten.

8. Leef je eigen leven

Mensen die op hun sterfbed liggen, hebben dikwijls spijt: “Had ik maar de moed gehad om mijn hele leven mezelf te blijven, en niet te leven volgens de verwachtingen van anderen.” Wat andere mensen denken, maakt niets uit. Zeker niet mensen die je niet of amper kennen. Je dromen, doelen, waar je plezier uit haalt, … Ga er gewoon voor. Omring je met mensen die dit aanmoedigen of met gelijkaardige zaken bezig zijn. Zorg dat je de band met hen onderhoudt. Laat mensen links liggen die willen dat je iemand wordt die je niet bent.

Gelukkige mensen zeggen wat ze denken (dat is iets anders dan onbeleefd zijn), gedragen zich zoals ze willen, zijn spontaan en authentiek. Zodoende trekken ze mensen aan die hen waarderen zoals ze zijn. Wees spontaan en eerlijk. Laat zien wie je bent. Misschien vindt niet iedereen je aardig, maar je zal zeker mensen aantrekken en ontmoeten die bij je passen.

Ontdek: Hoe hoog ligt jouw geluksscore?

Bron: Inc.com, Newstart.nl, Hoedoe.nl & Mens-en-samenleving.infonu.nl 

31 juli 2021
Anderen bekeken ook