Geen papieren maaltijdcheques meer vanaf 1 januari 2016

Vanaf 1 januari 2016 worden de papieren maaltijdcheques volledig vervangen door elektronische maaltijdcheques. De laatste papieren maaltijdcheques zullen betrekking hebben op prestaties geleverd in september 2015 en zullen geldig zijn tot uiterlijk 31 december 2015.

27 maart 2014

Delen

Elektronische maaltijdcheques

“We zijn erg tevreden met deze regeling” aldus Mathieu Verjans, nationaal secretaris van het ACV en onderhandelaar in de NAR. “Op deze manier kunnen cheques niet meer zoek geraken. Bovendien is er minder rompslomp voor werknemers, werkgevers en handelaars. En dus minder kosten. De veralgemening van de elektronische cheques is ook veel evenwichtiger dan het invoeren van een netto-voordeel op de loonbrief. Want dit hield enorme risico’s in: 2 miljard fiscale lekkage, 1,8 miljard parafiscale lekkage, 28.000 jobs op de tocht en 25.000 werknemers met inkomensverlies door beslaglegging.”

Voorwaarden

Het ACV heeft wel aangedrongen op een paar voorwaarden. Zo is het voor het ACV belangrijk dat werknemers bij voldoende handelaars met de elektronische cheques terecht kunnen. 39% van de handelaars aanvaardt nu al elektronische maaltijdcheques, maar dat moet nog hoger. Met de uitgiftebedrijven werd afgesproken dat ze hiervoor zullen zorgen. Dit proces zal binnen de NAR sterk opgevolgd worden. De sociale partners wijzen in hun advies ook op het belang van het sociaal overleg in sectoren en ondernemingen om de overgang naar de elektronische maaltijdcheque in optimale omstandigheden te laten doorgaan.

De sociale partners zijn ook overeengekomen in een volgende fase te onderzoeken of ook de eco-cheques elektronisch kunnen worden. Zodat er op termijn slechts één systeem geldt voor de twee cheques.

(mv/dv) - Bron: ACV 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.