Gebruikers willen controle

Wie te veel sociaal netwerkt, riskeert het slachtoffer te worden van een interaction overload. Je krijgt voortdurend uitnodigingen, verzoekjes en allerlei berichten, het ene al futieler dan het andere.

22 december 2008

Delen

Rond de eeuwwisseling had men voor dat overaanbod zelfs al een letterwoord ontwikkeld: yasns (yet another social network site). Ook nu lees je artikels in de blogsfeer waarin het einde van de sociale netwerksites wordt aangekondigd."

Wie na al die waarschuwingen toch nog een profiel aanmaakt op een sociale netwerksite, doet dat volgens een onderzoek van Bizz.be vooral om professionele redenen. Dat is meteen de beste manier om met dergelijke sites om te gaan. Je digitale sporen af en toe eens 'kuisen' kan dan ook geen kwaad.

Zeker als je weet dat maar liefst 18 procent van de bedrijven online informatie over kandidaten vindt die niet door de sollicitanten zelf verstrekt is. Zes op de tien werkgevers geven bovendien toe dat de resultaten van die zoektocht hun beslissing wel degelijk beïnvloedt. Vijftien procent heeft een of meerdere kandidaten om dezelfde redenen zelfs al afgekeurd.

Simplyfired.com

"In de VS is er een heuse site aan het thema gewijd: simplyfired.com. Die site staat vol verhalen van mensen die ontslagen zijn nadat hun werkgever informatie over hen had gevonden op het internet. Nu weten bedrijven ook wel dat jonge mensen wel eens zotte dingen doen, maar je moet toch oppassen", zegt Mechant die opmerkt dat de sociale controle op netwerksites niet zozeer door een hogere instantie maar wel door je peers gebeurt.

"Wie zich inschrijft, krijgt heel veel informatie over anderen. Op sommige sites krijg je zelfs een wekelijks overzicht van wie wat gedaan heeft. Heel die digitalisering heeft het privacybegrip wel grondig door elkaar geschud. Vroeger betekende privacy zoveel als 'laat me gerust', nu is dat geëvolueerd naar 'geef mij de controle over welke gegevens ik vrijgeef en ik ben tevreden'."

bulletsSociale netwerken... hoe begin je eraan?  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.