‘Flexibele werkweek heeft grootste impact’

Volgens Belgische HR-managers zouden de grootste effecten van de recente regeringsvoorstellen rond ‘werkbaar werk’ vooral te merken zijn op het gebied van werktijden en vakantie.

12 januari 2017

Delen

Eind oktober werd het wetsontwerp met een tiental maatregelen rond ‘werkbaar wendbaar werk’ goedgekeurd door de federale regering. De klemtoon van deze maatregelen ligt vooral op de balans tussen werk en privé, de strijd tegen stress en burn-out en op de loopbaanrekening en loopbaansparen. Het doel van de voorstellen van de minister van Werk Kris Peeters is om de arbeidsorganisatie in ons land te moderniseren.

Belgische bedrijven verwachten vooral dat de nieuwe maatregelen voor grotere flexibiliteit zullen zorgen. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van wervingsbureau Robert Half onder 200 Belgische HR-managers.

Flexibele werkweek

Volgens de HR-managers vallen twee belangrijke maatregelen op. Zo’n 57 procent van de ondervraagden noemt de flexibele werkweek als een van de meest invloedrijke voorstellen. Werkduur zou niet meer per week maar per jaar berekend worden. Dit betekent dat het aantal werkuren per week of per dag verhoogd kan worden zodat bepaalde piekperioden op de werkvloer opgevangen kunnen worden. Op rustigere momenten krijgen werknemers dan meer vakantie toegekend.

De andere meest invloedrijke maatregel, aangestipt door 54 procent van de ondervraagden, is de mogelijkheid om werknemers hun rust- of vakantiedagen te laten opsparen zodat ze deze later (binnen 6 jaar) kunnen opnemen. “Het grootste effect van het ‘werkbaar werk’ lijkt op de werktijden te vallen”, merkt Frédérique Bruggeman, Managing Director van Robert Half Belux, op.

Op nummer drie (38 procent) staat qua invloed een maatregel waarover steeds meer gesproken wordt en die al in sommige bedrijven wordt toegepast: thuiswerk. Werknemers zouden het recht krijgen om van thuis uit te werken bij specifieke omstandigheden, bijvoorbeeld voor een medisch bezoek.

(WiVi) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.