Thuiswerken
Vorige

1 van 277

Volgende
Volgend artikel:

Afwezig door ziekte: 1 op 3 Belgen niet. Welke sectoren het meest?

Flexibele scheiding tussen werk en privé maakt gelukkiger

Bij een 9-tot-5-mentaliteit wordt er vaak gewaakt over een strikte scheiding tussen het werk en het privéleven. Maar maakt dat wel gelukkig?

Meer tijd doorbrengen met het gezin lijkt voor veel Belgen de beste manier om te ontspannen, maar met het standaard werkstramien lukt dat niet altijd even goed. Veel bedrijven zitten nog vastgeroest in een ouderwets werkprivépatroon dat niet altijd in het voordeel is van de werknemer. Terwijl flexibele initiatieven zoals thuiswerk en glijdende uren ook hun voordeel blijken te hebben.

Gelukkiger

Werknemers die bij een peiling van Tempo Team aangaven tevreden te zijn over werkprivébalans, gaven ook aan dat voor hen werk en privé door elkaar lopen. Die troebelere grens leek hun tijdverdeling net ten goede te komen en zorgde ervoor dat ze gelukkiger waren op het werk.

Zo zou 72% met een flexibele kijk op werkprivétijd gelukkig zijn, terwijl bij mensen met een meer afgebakende werkprivéplanning maar 60% gelukkig zou zijn. Die flexibiliteit op de werkplek en in de werktijd zou er verder nog voor zorgen dat de relatie tussen de werknemer en werkgever erop vooruitgaat, de werknemers beter gaan presteren en dat ze een betere balans en welzijn ervaren.

Risico

Natuurlijk moet er wel op gelet worden dat die flexibiliteit geen extra stress meebrengt. Hoewel het extra vrijheid kan scheppen, kan het er ook voor zorgen dat sommige werknemers dit als een leiband gaan zien. De mogelijkheid om buiten de kantoormuren verder te werken, kan het idee geven dat ze meer moeten werken om hun ‘afwezigheid’ te compenseren of kan het iets te gemakkelijk maken om toch nog ‘even iets te controleren’ en dan enkele uren voor het werk bezig te zijn in de vrije tijd.

Het is niet de bedoeling dat werknemers het gevoel gaan hebben dat ze 24 uur op 24 uur met het werk verbonden te zijn. Voor workaholics is dit dus een gevaarlijke situatie. Op dat vlak is de duidelijke scheiding bij een 9-tot-5-omgeving wel goed om te weten wanneer je je kan loskoppelen van het werk. De flexibele regeling maakt de werknemer meester van zijn/haar eigen tijd. Handig, maar je maakt best duidelijke afspraken met jezelf. Breng je werk mee naar huis, maar niet de workaholic.

(sjv) – Bron: HRmagazine 

9 augustus 2018
Anderen bekeken ook