FlandersBio zoekt jobs van de toekomst

Sensoren in je aders die je cholesterol meten en bijsturen? Als life sciences hun krachten bundelen met micro-elektronica is dat geen sciencefiction. "Dit zijn de jobs van de toekomst", zegt Henk Joos van FlandersBio, dat in kaart wil brengen om hoeveel en welke jobs het gaat.

12 december 2014

Delen

"We hebben meer kruisbestuiving nodig tussen ingenieurs en de life sciences.” (Henk Joos, managing director FlandersBio)

Life sciences gaan over de kennis van levende wezens en wat dat kan betekenen voor sectoren zoals de landbouw, voeding, gezondheid en chemie. Een sector met veel potentieel en toekomst, meent Henk Joos, managing director van FlandersBio, de koepelorganisatie van de life sciences sector in Vlaanderen. "De impact van life sciences op onze economie zal toenemen. De sector kan oplossingen bieden voor de meest uiteenlopende vraagstukken in heel diverse domeinen."

Vooral als de experts uit de life sciences hun kennis bundelen met experts uit andere domeinen, zoals micro-elektronica en big data management. "We hebben medewerkers nodig die in beide werelden onderlegd zijn, maar daar zijn er nog te weinig van", vertelt Henk Joos.

Anders opleiden

Om dat euvel te verhelpen, gaat FlandersBio op zoek naar de mix van kennis, competenties en talenten die nodig is om de jobs van de toekomst te identificeren. Die vraagt leeft bij de biotechbedrijven, weet Henk Joos uit ervaring. Het voorbije jaar bezocht hij meer dan 70 werkgevers in de sector. "Allemaal zeggen ze dat ze de juiste mensen niet vinden. De grootste oorzaak is de beperkte doorstroming van talent uit de wetenschappelijk-technische richtingen naar de life sciences."

Een van de weinige bedrijven die daar werk van maken, is Imec. Het werft levenswetenschappers aan en laat die bijvoorbeeld samenwerken met micro-elektronici. "Er worden aan de universiteiten in ons land wel enkele bio-informatici opgeleid, maar dat is beperkt", zegt Henk Joos.

FlandersBio wil daarom de knelpuntjobs in de life sciences in kaart brengen en bekijken hoe overheid en industrie daar samen een mouw aan kunnen passen. "Als we willen innoveren op de werkvloer, zullen we ook innovatief met onze opleidingen moeten omspringen", meent Henk Joos.

Hij is ervan overtuigd dat het onderwijs studenten meer moet wijzen op het belang van de combinatie van verschillende kennisdomeinen. "We hebben meer kruisbestuiving nodig tussen ingenieurs en de life sciences. Studenten biochemie of biomedische wetenschappen laten kennismaken met ICT en micro-elektronica zou een stap in de goede richting zijn. Tegelijk moet de sector haar noden identificeren, zodat we aanvullende opleidingstrajecten kunnen organiseren voor pas afgestudeerden."

Revolutie op komst

FlandersBio werkt nu al samen met DSP Valley, een kenniscluster waarin vooral bedrijven actief zijn die gespecialiseerd zijn in slimme elektronische systemen en 'embedded' technologische oplossingen: hardware, software, ICT, elektronica, design, ontwikkeling en onderzoek gaan er hand in hand. De meer dan honderd leden van DSP Valley, actief in België en Nederland, werken zo aan oplossingen voor de toekomst, onder andere op het domein van 'smart health'.

FlandersBio wil ook samenwerken met het digitale onderzoekscentrum iMinds. Henk Joos denkt onder andere aan ICT-toepassingen in de gezondheidszorg. "Moderne beeldverwerking om ziektebeelden gemakkelijker en goedkoper in kaart te brengen, het ontwikkelen van nieuwe diagnostische tests, van slimme implantaten die bijvoorbeeld de cholesterol in je bloedbaan meten en bijsturen. Maar ook het 'slim' opvolgen van grote databanken van patiënten en het distilleren van informatie die een meer persoonlijke geneeskunde toelaten. Bedrijven zoals Janssen Pharmaceutica passen dit nu al toe."

De ontwikkelingen in de life sciences zijn volop aan de gang. Welke toepassingen het uiteindelijk zullen halen, is moeilijk te voorspellen, maar Henk Joos is er van overtuigd dat die voor een revolutie in de geneeskunde zullen zorgen.

 

(wv) – Meer info: www.flandersbio.be

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.