Flanders’ FOOD opent ‘antenne’ in Roeselare

Flanders’ FOOD heeft onlangs officieel een ‘antenne’ geopend in het Vlaams Huis van de Voeding in Roeselare. Op die manier wil het platform nieuwe kennis en expertise nog vlugger kunnen introduceren bij de West-Vlaamse voedingsbedrijven.

5 april 2015

Delen

“Nieuwe kennis en expertise zijn voor kmo’s vaak moeilijk toegankelijk.” (Stefan Coghe, R&D-manager Flanders’ FOOD)

Voor deze antenne sloten Flanders’ Food en de POM West-Vlaanderen een samenwerkingsakkoord. Eén dag per week komt Stefan Coghe, de R&D-manager van Flanders’ FOOD, naar het Vlaams Huis van de Voeding.

"Flanders’ FOOD bestaat sinds eind 2005 als spin-off van Fevia Vlaanderen, de federatie van de voedingsindustrie, met de bedoeling kennis te ontwikkelen, die kennis te verspreiden, advies te verlenen en netwerkmogelijkheden te organiseren”, zegt Stefan Coghe. “Inmiddels zijn 320 bedrijven bij ons aangesloten, voor wie we opleidingen, workshops, studiedagen en zo meer organiseren."

Met de antenne in het Vlaams Huis van de Voeding in Roeselare, die sinds begin maart geïnstalleerd is en onlangs officieel werd voorgesteld, wil Flander’s FOOD nog beter voeling krijgen met de West-Vlaamse kmo’s. "We willen er lokaal vertalen wat we eigenlijk al in het algemeen doen: kennis delen over de volledige agrovoedingsketen, van het veld tot de distributie", zegt Stefan Coghe. "Roeselare is nu onze eerste lokale antenne."

Drempelverlagend voor kmo’s

Als de voedingsindustrie nog gevoelig kan groeien, zal dit onder meer dankzij de innovatiekracht zijn, stellen Flanders’ FOOD en de POM West-Vlaanderen. "Maar de kennis die daarvoor nodig is, is voor kmo’s vaak moeilijk toegankelijk, vandaar deze eerste lokale antenne als drempelverlagend initiatief", legt Stefan Coghe uit.

"Op 20 april hebben we in Roeselare een ‘kick-off event’ waarbij we 20 mogelijke collectieve onderzoeksprojecten gaan voorstellen. (Meer info.) Dat deden we eerder al in Melle, en herhalen we nu, maar dan gericht op de West-Vlaamse voedingsbedrijven. We willen ook de vele onderzoeksresultaten die we sinds 2006 verzamelden, vertalen naar oplossingen voor West-Vlaamse voedings-kmo’s. Daarnaast stimuleren we ook netwerking, samenwerking met kennisinstellingen enzovoort. Met Flanders’ FOOD en dus ook deze antenne in Roeselare richten we ons vooral naar kmo’s – van klein tot groot – omdat grotere bedrijven en multinationals meestal wel hun weg kennen in het vergaren van kennis."

Voeding is industriële pijler

De agrovoedingsindustrie is, met een toegevoegde waarde van zowat 1,2 miljard euro, uitgegroeid tot de belangrijkste industriële sector van Vlaanderen. Ook in West-Vlaanderen is deze sector, met 16.000 werknemers (27,4 procent van het aantal loontrekkenden in de Vlaamse voedingsindustrie) de grootste industriële cluster. Onze provincie telde eind 2013 meer dan 1.400 voedingsbedrijven, variërend van eenmanszaken en kmo’s tot grote multinationals. Ruim 24 procent van de industriële vacatures die de VDAB in 2013 ontving, waren bestemd voor de voedingsnijverheid.

(jd)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.