Filedruk daalt wereldwijd, stress door het verkeer stijgt

Uit wereldwijd onderzoek blijkt dat de filedruk die pendelaars ondervinden, de afgelopen drie jaren flink is afgenomen. Toch hebben pendelaars nooit zo hard geklaagd over stress door het verkeer als in 2011.

19 september 2011

Delen

Stress

Het is al de vierde keer dat IBM een wereldwijd onderzoek naar het welbevinden van pendelaars organiseert. De stad met het grootste fileleed blijkt Mexico City te zijn. Daarna volgen Shenzhen, Peking, Nairobi en Johannesburg. Het kleinst is de verkeersellende in Montreal, Londen en Chicago.

Filedruk omlaag, agressie omhoog

In bijna alle steden ter wereld vinden meer respondenten dat de filedruk het laatste jaar licht is gedaald. Vooral in New York, Toronto, Stockholm, Milaan en Moskou zou de situatie sterk verbeterd zijn.

Hoewel er minder files zijn, is de stress die mensen ervaren in het verkeer juist toegenomen. In de meeste steden is het aantal pendelaars dat in aanraking komt met verkeersagressie gestegen. Ook het aantal pendelaars dat door het verkeer slechter zegt te presteren op het werk of op school, is gevoelig toegenomen ten opzichte van 2010.

Onderweg

De rit naar het werk duurt het langst voor pendelaars in Nairobi, Mexico City, Johannesburg, Peking, Bangalore en Moskou. Zij besteden gemiddeld 36 minuten of langer aan de autorit.

De tijd die ze doorbrengen in de file, zouden pendelaars liever besteden aan persoonlijke relaties (56 procent) en sport (45 procent). Drie op de tien pendelaars zouden liever wat langer slapen.

(mo)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.