Extralegale voordelen in 2015: wat verandert er?

Extralegale voordelen drukken de, in ons land erg zware, loonkosten voor werkgevers. Wat zijn de grote trends voor het komende jaar? We vroegen het aan Nathalie Wellemans, juridisch adviseur bij Group S en auteur van het naslagwerk ‘Alternatieve Verloning’.

22 december 2014

Delen

"Het eenheidsstatuut heeft momenteel alleen een wettelijke impact op de aanvullende pensioenen.” (Nathalie Wellemans, juridisch adviseur Group S)

Onlangs was er een grootschalige petitie tegen de bedrijfswagen als extralegaal voordeel. Kan die zomaar afgeschaft worden?

"De loonkosten in ons land zijn zwaar. Dat is niet onbekend. Alternatieve vormen van verloning, zoals de bedrijfswagen, blijven voor werkgevers de enige manier om die kosten te verlichten."

Heeft het eenheidsstatuut enige impact op de extralegale voordelen voor werknemers?

"Het eenheidsstatuut heeft momenteel alleen een wettelijke impact op de aanvullende pensioenen. Het verschil in behandeling daarin tussen arbeiders en bedienden zal vanaf 1 januari 2025 als een discriminatie worden beschouwd. De periode daarvoor moet de sectoren en de werkgevers toelaten om bestaande verschillen weg te werken. Elk nieuw onderscheid is vanaf 1 januari 2015 trouwens verboden. Voor de andere extralegale voordelen is wettelijk nog niets voorzien, maar we raden sowieso aan om het criterium arbeider-bediende niet meer te gebruiken als onderscheidscriterium."

Tele- en thuiswerk komen erg opzetten. Wie draagt welke kosten?

"Voor wie thuisarbeid verricht, moet de arbeidsovereenkomst verplicht vermelden hoe de daarvoor gemaakte kosten zoals verwarming, elektriciteit en telefoon terugbetaald worden. Deze vergoeding, beperkt tot 10 procent van het brutoloon, wordt over het algemeen niet beschouwd als loon. Daarop moeten geen sociale bijdragen of bedrijfsvoorheffing betaald worden.

Bij telewerk moet de werkgever het nodige materiaal voorzien, installeren en onderhouden. Hij moet ook de aansluitings- en communicatiekosten, met betrekking tot het telewerk, betalen. Als hij dit niet doet, kan hij een forfaitaire vergoeding toekennen van 20 euro voor de pc, als de werknemer zijn eigen computer gebruikt voor het werk. Bijkomende kosten zoals verwarming, elektriciteit, ... worden niet door de werkgever gedekt, tenzij anders afgesproken. Ook hier geldt de 10 procentregel en de vrijstelling van sociale bijdragen en bedrijfsvoorheffing."

 

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.