Extralegale voordelen alsmaar populairder

De Belgische werknemer ontvangt gemiddeld 4,4 extralegale voordelen bovenop het brutoloon. Het fenomeen zit in de lift en dan vooral maaltijdcheques, een laptop van de zaak én de mogelijkheid om thuis te werken. Dat alles blijkt uit de Loonwijzer van Jobat.

6 oktober 2016

Delen

De populariteit van extralegale voordelen zet zich dus door. 70 procent van de werknemers ontvangt maaltijdcheques of maaltijdvergoedingen. Meer dan de helft van de werknemers heeft een hospitalisatieverzekering als extralegaal voordeel. Groepsverzekering en ecocheques zijn vandaag bij meer dan 40 procent van de werknemers van tel.

Uit het onderzoek van Jobat blijkt bovendien dat nagenoeg elke vorm van extralegaal voordeel in de lift zit. In verhouding stijgen maaltijdcheques of -vergoedingen, het aanbieden van een laptop én de mogelijkheid om thuis te werken het meest. Alleen de terugbetaling van woon-werkverkeer kent geen significante stijging.

Mannen en masters

Extralegale voordelen komen bovenop het loon en vergroten ook het loonverschil. Zo beschikt een man gemiddeld over 5 extralegale voordelen, zo stelde Jobat vast, een vrouw slechts 3,9. Vooral inzake gsm, laptop en bedrijfswagen met tankkaart worden mannen veel beter bediend.

Hoe groter de werkgever, hoe meer extralegale voordelen worden aangeboden. Masters (gemiddeld 5,4 extralegale voordelen) krijgen er ook meer dan bachelors (4,4) en secundair afgestudeerden (3,3).

Ook in sommige functies en sectoren zoals consulting (6,6) en ICT (6,2) blijken ze veel genereuzer met deze voordelen. In het onderwijs kan de gemiddelde medewerker terugvallen op 1,3 extralegale voordelen, met een abonnement op het openbaar vervoer als belangrijkste.

(wv) – Meer info: www.jobat.be/loonwijzer

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.