Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 204

Volgende
Volgend artikel:

Werk zoeken even beu? 6 productieve tips

Extra duwtje voor jongeren met afstand tot arbeidsmarkt

Arktos
Door opleidingen in groep te volgen, konden jongeren hun eigenwaarde opkrikken en makkelijker de stap naar werk zetten.
Omdat niet iedereen op eigen kracht de weg naar werk kan vinden, zijn er tal van organisaties die specifieke doelgroepen een handje toesteken. Zo hebben Arktos, ACV Limburg en Stad Hasselt diverse projecten gelanceerd om jongeren klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Met succes, zo blijkt uit de evaluatie die vrijdag werd voorgesteld in Hasselt.

Doelgroepen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’, zo worden ze genoemd. Anderstaligen, langdurig werklozen, mensen met een beperking, 55-plussers, ex-gedetineerden,…. Voor hen is het zelfs in tijden dat er massaal aanwervingen gebeuren, niet evident om een contract te versieren. Gelukkig zijn er heel wat instanties die veel moeite doen om deze mensen niet in de kou te laten staan en hen de nodige ondersteuning te leveren in de zoektocht naar werk.

Zo hebben in Hasselt drie instanties de handen in elkaar geslagen om een oplossing te vinden voor jongeren die moeilijk ‘aan de bak’ geraken. Arktos vzw, ACV Limburg en Stad Hasselt hebben met die doelstelling drie unieke projecten afgerond.

Taal

“Met het project Nice to meet you hebben we ons gericht op jonge, anderstalige nieuwkomers”, zegt Yannick Borocz, vormingswerker van Arktos. “Hiervoor hebben we samengewerkt met stad Hasselt en twee OKAN-scholen (onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen). Wekelijks kwamen we tweemaal samen in groep, waar de focus lag op ontmoeten, Nederlands versterken en maatschappelijke oriëntatie. Dit zijn allemaal vertrekpunten in de zoektocht naar werk. Dat het project een succes was, mag gezegd worden. De vaste uitvalsbasis was Halte24, waar de jongeren nog steeds wekelijks, op eigen initiatief, langskomen om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.”

Veerkracht

Een twee initiatief werd Touchdown gedoopt. “Dit was een project voor jongeren waar sport, veerkracht, bewustwording en identiteitsvorming centraal stonden”, aldus nog Yannick Borocz. “We werkten vooral aan persoonlijke doelen, zoals werk vinden. Op deze manier zijn we erin geslaagd om een aantal werkzoekende jongeren succesvol te coachen naar tewerkstelling. We hebben in dit project trouwens niet alleen jongeren begeleid, maar ook jeugdwerkers en leerkrachten konden in dit kader een gerichte opleiding volgen.”

Sport

Het derde project, Way2Work, had nog meer dan de anderen het specifieke doel om jongeren de weg naar werk te wijzen. “Hier hanteerden we de methode om heel intensief samen met werkzoekende jongeren stappen te zetten richting tewerkstelling of opleiding”, zegt de vormingswerker. “We gingen met hen 20 uur per week aan de slag, zowel individueel als in groep. Een belangrijk onderdeel van het programma was sport. Door veel samen te sporten werden de jongeren terug fit en gingen ze zich goed voelen. Bovendien konden ze op die manier opnieuw regelmaat en ritme in hun leven opbouwen.”

“In de overige sessies werd aandacht besteed aan mentale coaching, zoals ademhalingsoefeningen om tot rust te komen. En uiteraard specifieke vormingsmomenten om een job te vinden, zoals training op attitudes, een cv opmaken, sollicitatietraining, telefoongesprekken voeren, enzovoort. Tot slot gingen we samen op bedrijfsbezoek en nodigden we hr-verantwoordelijken van bedrijven bij ons uit om te komen vertellen over de vereisten om aangeworven te worden.” Van dit project start in februari overigens een nieuwe cyclus.

Impact

Dat de aanpak vruchten afwerpt, blijft uit de resultaten die afgelopen vrijdag werden voorgesteld. Heel wat jongeren kwamen getuigen over de positieve impact, zowel op hun persoon als op het bereiken van de doelstelling: werk vinden. Voor de initiatiefnemers meteen het signaal om op de ingeslagen weg verder te gaan, en nog meer maatgerichte projecten op poten te zetten.

(kme) - Foto: Arktos 

18 juli 2016

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook