Europese Unie telt 5,7 miljoen jonge werklozen

Europese jongeren zonder werk hebben jarenlang niet zo weinig kans meer gemaakt om uit de werkloosheid te geraken. Dat staat te lezen in de halfjaarlijkse arbeidsmarktbalans van de VDAB-studiedienst.

24 mei 2013

Delen

VDAB computer
30 procent van de jongeren die werkloos waren in 2010, vonden in 2011 een baan.

Jongeren zijn een van de grootste slachtoffers van de crisis, besluit het VDAB-document. De cijfers liegen er niet om. De werkloosheid bij -25 jarigen liep in de EU27 in februari 2013 op tot bijna 5,7 miljoen. Dat komt overeen met een werkloosheidsgraad van 23,5 procent.

Van kwaad naar erger

De eurozone telt 3,6 miljoen jonge werklozen. De verschillen tussen de lidstaten zijn nog groter. In Nederland bedraagt de jeugdwerkloosheid 10 procent. In Duitsland en Oostenrijk is dat minder. Maar in de zuiderse landen gaan het van kwaad naar erger. Italië kampt met een jeugdwerkloosheid van 38 procent, in Griekenland zit inmiddels meer dan de helft van de -25 jarigen (58%) zonder werk.

Ook ons land doet het niet zo goed. Een op de vijf jongeren (19,6%) is werkloos in België. Daarmee zitten we maar net onder het EU-gemiddelde. Jongeren in ons land worden vooral getroffen door het stilvallen van aanwervingen en het stopzetten van tijdelijke contracten.

Wat de situatie voor heel wat Europese jongeren nog erger maakt, is de kleine kans om in de huidige laagconjunctuur een job te vinden. Slechts 30 procent van de jongeren (15-24 jaar) die werkloos waren in 2010, vonden in de loop van 2011 een baan.

Tijdelijk of deeltijds

Jongeren belanden ook steeds vaker in tijdelijke en deeltijdse jobs. In 2012 werkte 42% van de EU-jongeren met een tijdelijk contract, 32 procent had een deeltijdse job. Deze percentages bedragen respectievelijk het viervoudige en het dubbele van deze bij de volwassenen (+25 jaar).

Een specifieke kansengroep bij de jongeren zijn de voortijdige schoolverlaters. Van hen zit 55 procent zonder job, hoewel 70 procent zegt te willen werken. Het resultaat is dat heel wat jongeren ‘afhaken’. Eén op de acht van deze inactieve jongeren is niet (meer) op zoek naar een job.

De sombere arbeidsmarktsituatie van de jongeren heeft de Europese Commissie eind 2012 aangezet om een pakket maatregelen voor te stellen om de werkgelegenheid voor jongeren te stimuleren. Het belangrijkste luik daarvan is de invoering van een ‘jongerengarantie’ in elke lidstaat, die ervoor moet zorgen dat jongeren tot 25 jaar binnen de vier maanden na het eindigen van hun formele opleiding of hun werkloosheidsaanvraag een degelijke werkaanbieding, verdere scholing, een praktijkgerichte opleidingsplaats of een stage krijgen.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.