Entiris zorgt voor werk op maat

Bij maatwerkbedrijf Entiris uit Aarschot vinden ruim 1.500 mensen met een beperking een volwaardige job. En ook al streeft een maatwerkbedrijf geen winst na, de economische realiteit is nooit ver weg.

27 januari 2016

Delen

Entiris
“Onze mensen zijn heel direct; zowel het positieve als het negatieve zullen ze meteen uiten.” (Christel Vanroelen, administratief directeur Entiris)

Een maatwerkbedrijf – vroeger heette dat een 'beschutte werkplaats' – is eigenlijk een bedrijf zoals elk ander, zegt administratief directeur Christel Vanroelen. "Maar wat ons onderscheidt is ons sociaal doel: werk creëren voor mensen die een afstand hebben tot de gewone arbeidsmarkt." Meestal gaat het om mensen met een mentale of psychische beperking. In de productiesites in Aarschot, Diest, Herent, Heist-op-den-Berg, Kessel-Lo, Kampenhout en Mechelen werken ongeveer 1.500 mensen uit die doelgroep.

Locatiewerk

De geschiedenis van Entiris begint in 1962, wanneer vzw Beschutte Werkplaatsen Leuven wordt opgericht. Vanaf 1965 biedt deze op verschillende plaatsen in het Leuvense een zinvolle dagbesteding aan mensen met een beperking. In de loop der jaren komen er meerdere vestigingen bij om mensen uit de doelgroep ook op andere locaties aan het werk te helpen. In 2012 krijgt de organisatie de nieuwe naam Entiris.

De eerste werkzaamheid bestond uit een boekbinderij. Vandaag voert Entiris een heel divers pakket activiteiten uit. Een groot deel daarvan heeft te maken met verpakking, van manueel of machinaal verpakken tot het ontwerpen en maken van blisterverpakkingen door de technische dienst.

De Clean-afdeling in Diest assembleert en verpakt medische en farmaceutische artikelen in een stofarme omgeving. De groenploeg zorgt voor de aanleg en het onderhoud van groen bij particulieren, bedrijven en overheden. Een sterk groeiende activiteit is het locatiewerk, vertelt account manager Bert Veulemans. "Daarbij zetten we onze mensen ter plaatse in bij een ander bedrijf, zodat de goederen niet getransporteerd moeten worden. Er is wel altijd een werkleider van Entiris om onze mensen te begeleiden. Op piekmomenten, zoals de eindejaarsperiode en rond Pasen, werken er zo bijna tweehonderd mensen om chocolade te verpakken."

Werk op maat

Entiris vertaalt het werk steeds naar de mogelijkheden van de mensen die het moeten uitvoeren. "Wij splitsen de vraag van onze klanten op in verschillende stappen. Voor elke stap gaan we dan kijken of we de mensen hebben met de juiste competenties", zegt Bert Veulemans. Christel Vanroelen verduidelijkt met een voorbeeld: "Stel dat een bedrijf jeansbroeken bij ons wil laten maken. We weten dat de meeste van onze mensen niet in staat zijn om een hele broek van begin tot einde af te werken. Maar als we dat opdelen in deeltaken, zoals patronen knippen, stikken, zakken en ritsen naaien en knopen inzetten, hebben we voor elk van die deeltaken zeker talenten in huis. Op die manier kunnen we iedereen nuttig werk geven, op maat van zijn of haar mogelijkheden."

Entiris mag dan een vzw met een sociaal doel zijn, het wordt gerund zoals een gewoon bedrijf. "We krijgen een stuk subsidiëring die ons helpt om de afstand tot de arbeidsmarkt te overbruggen, maar even goed moeten we ervoor zorgen dat de cijfers kloppen op het einde van het boekjaar", zegt Christel Vanroelen. "En het klopt ook niet dat maatwerkbedrijven het niet zo nauw moeten nemen met de kwaliteit. Onze klanten stellen dezelfde eisen als aan eender welk ander bedrijf. Onze eigenheid is hoe wij dat invullen met onze mensen."

De economische realiteit dwingt Entiris soms om pijnlijke beslissingen te nemen. Enkele jaren geleden werd de industriële boekbinderij gesloten, omdat die niet meer rendabel was. "We concurreerden daar met grafische bedrijven die hun machines in een drieploegensysteem kunnen inzetten. Werken met ploegen is met onze doelgroep niet vanzelfsprekend, en dus hebben we die activiteit moeten stopzetten", vertelt Christel Vanroelen. "Maar dan speelt ons sociaal doel: mensen uit onze doelgroep zinvol werk geven. Dus in plaats van collectief ontslag hebben we gezocht naar een manier om de 120 betrokken mensen ander werk te geven binnen de organisatie. Niemand van de doelgroep heeft zijn baan verloren."

Respect

De doelgroepmedewerkers worden op de centrale diensten in Aarschot en in de verschillende vestigingen omkaderd door 250 medewerkers. Die komen doorgaans niet uit de sociale sector. "Je hoeft geen sociale studies gedaan te hebben om bij Entiris te werken", zegt Christel Vanroelen. "Het belangrijkste is dat je voeling hebt met de doelgroep. In het begin krijg je een opleiding die je voorbereidt op wat je allemaal kan tegenkomen, en hoe je daarmee omgaat. Als je de klik kan maken, haal je heel veel voldoening uit dit werk. Onze mensen zijn heel direct; zowel het positieve als het negatieve zullen ze meteen uiten. Ze zijn niet bezig met verborgen agenda's. Als ze voelen dat je hen respecteert, zijn ze enorm loyaal."

Laura Moyens werkt op de sociale dienst van Entiris, en beaamt dat. "Bij mij kunnen ze terecht voor allerlei problemen – in de eerste plaats werkgerelateerd, maar ook hun persoonlijke problemen laten ze niet achter aan de bedrijfspoort, dus die hoor ik ook. Ik ben er niet om hen te betuttelen. Ik heb begrip voor hun situatie, maar wijs hen er ook op dat ze zich aan de regels van het bedrijf moeten houden. Ze hebben hier een volwaardige job met een volwaardig loon, en daar staan verplichtingen tegenover. Deze morgen was er iemand die haar veiligheidsschoenen was vergeten. Zoiets is vaak een signaal dat er iets anders scheelt, en ik heb naar haar verhaal geluisterd. Maar daarna heb ik haar een ander paar schoenen gegeven, en ze is aan de slag gegaan."

Het leukste aan haar job vindt Laura de afwisseling, want elke dag is anders. "Ik begin om acht uur, maar wat daarna gebeurt kan ik nooit voorspellen. Je moet dus flexibel zijn. Maar je krijgt er enorm veel waardering voor in de plaats."

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.