En hoeveel overuren presteer jij per week?

Ben je tevreden met de vrije tijd die je hebt? Dan ben je niet alleen. Uit onderzoek blijkt dat bijna vier op vijf Belgische werknemers blij is met de balans tussen privé en werk. En dat ondanks het aantal overuren dat we allemaal maken.

11 oktober 2017

Delen

Een uurtje langer op het werk blijven? Of ’s avonds thuis de laptop nog even bovenhalen? Maar liefst 66% van de Belgische werknemers maakt overuren. Gemiddeld goed voor zo’n 5,5 uur extra per week. Opmerkelijk detail: 30% daarvan is onbetaald. Dat blijkt uit een onderzoek van Epson en Coleman Parkes.

Maar waarom maken we overuren? Werken we niet hard genoeg? Twee op drie Belgen wijt het aan de combinatie van werkdruk en extra activiteiten. Anderen vinden dat er gewoon niet genoeg werkuren zijn om al het werk gedaan te krijgen.

Sociaal beestje

Ook vergaderingen, rapportages en administratie liggen volgens 38% van de Belgische werknemers aan de bron van overuren. Die andere werkvereisten voorkomen namelijk dat ze zich op het échte werk kunnen storten.

En dat is niet alles. Sta je regelmatig aan het bureau van je collega om wat bij te kletsen? Ook dat ligt aan de basis van overuren. Bijna één derde van de werknemers in België slaat regelmatig een praatje met collega’s en gebruikt later extra uren om het werk in te halen. En dat vindt iedereen prima, want maar liefst 82% vindt sociale contacten op het werk ontzettend belangrijk.

Beter presteren

Hoe vreselijk het ook is om soms wat langer op het werk te blijven of ’s avonds thuis de laptop uit te halen, overuren hebben een positief effect op je werkprestaties. Die extra uren worden vaak gebruikt om ongelezen e-mails te lezen, om het geleverde werk nog eens te controleren en om de professionele vaardigheden te verbeteren.

(dt/em) - Bron: Epson 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.