Eerste opleiding tot ramphandler gaat van start

Op de Belgische luchthavens zorgen meer dan tweeduizend 'ramphandlers' ervoor dat de bagage, vracht en passagiers op de juiste vluchten terechtkomen. Sinds dit schooljaar kun je bij Centrum Leren en Werken (CLW) Castor in Vilvoorde de opleiding 'Behandelaar Luchtvracht en Bagage' volgen. Leren en werken gaan in deze nieuwe opleiding had in hand.

2 november 2015

Delen

“Niet alle competenties kun je op school aanleren.” (Dirk Meert, Sociaal Fonds voor de Afhandeling op Luchthavens)

Wat in de opleiding plechtig 'Behandelaar Luchtvracht en Bagage' heet, wordt op de luchthaven een 'ramphandler' genoemd. Ramphandlers zorgen ervoor dat je koffers in het juiste vliegtuig geladen worden. Ze laden ook vracht in het ruim en begeleiden indien nodig passagiers van en naar het vliegtuig. Daarnaast verrichten ramphandlers diverse taken, zoals het plaatsen en wegnemen van wielblokken en veiligheidskegels en het aansluiten van elektriciteit en airconditioning na een landing. In de wintermaanden maken ze de vliegtuigen ijsvrij, zodat die veilig kunnen opstijgen. Al die taken moeten uitgevoerd worden binnen scherpe tijdslimieten, want als een vliegtuig te laat vertrekt heeft dat financiële gevolgen voor de bedrijven die de bagage afhandelen.

Toch is het fijn werk, zegt Matt Kant. Hij werkt voor Swissport, een van de afhandelaars op de luchthaven van Zaventem, en leidt als ploegbaas een team van vier ramphandlers. "De sfeer op een luchthaven kan je met niets anders vergelijken. Ik wou eigenlijk piloot worden, maar dat is anders uitgedraaid", lacht Matt. "Toch zit ik nu elke dag tussen de vliegtuigen en de passagiers." Het werk van een ramphandler kent piekmomenten, zowel per dag als over het hele jaar gezien. 's Ochtends landen op Zaventem veel vluchten die zo snel mogelijk weer vertrekkenklaar gemaakt moeten worden. Vanaf half elf wordt het kalmer, tot in de late namiddag de avondspits begint. Verder zijn de zomermaanden erg druk, want dan zijn er veel extra vluchten voor vakantiegangers – die met meer bagage reizen dan de doorsnee zakelijke passagier.

Werken en leren

In België werken meer dan 2.000 mannen en vrouwen als ramphandler, maar tot dit schooljaar bestond er geen aparte opleiding voor. Het Centrum Leren en Werken (CLW) Castor in Vilvoorde organiseert voortaan een opleiding in Deeltijds Beroepssecundair Onderwijs (DBSO). In dit opleidingstype volgen de leerlingen twee dagen per week les op de school; de overige drie dagen leren ze het beroep op de werkplek zelf. Het is een voorbeeld van het 'duaal leren' – naast leren op school ook leren op de werkvloer – dat de Vlaamse regering wil stimuleren.

CLW Castor werkt voor het duaal leren nauw samen met Aviapartner, DHL Aviation en Swissport. "Niet alle competenties kun je op school aanleren", zegt Dirk Meert van het Sociaal Fonds voor de Afhandeling op Luchthavens. "Om te leren welke werkzaamheden je aan en rond een vliegtuig moet uitvoeren, heb je een echt vliegtuig nodig."

Zeven leerlingen startten dit schooljaar met de opleiding. Ze worden deeltijds tewerkgesteld met een Beroepsinlevingsovereenkomst. Bij de bedrijven worden ze begeleid door ervaren peters, zoals Matt Kant. Die begeleiding is essentieel voor het succes van duaal leren, zegt Dirk Meert. De zeven hebben na hun opleiding meteen uitzicht op een baan.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.