Een pleidooi voor gedeeld leiderschap

“Als de context verandert, heb je een ander soort leiderschap nodig”, aldus Jesse Segers en Koen Marichal in de juni-editie van Peoplesphere magazine. Exit het traditionele top-down management, het tijdperk van het gedeelde leiderschap is aangebroken!

11 juli 2014

Delen

Astrid De Lathauwer
Astrid De Lathauwer, Algemeen directeur van Acerta Consult.

De bedrijfswereld is aan het veranderen. Flexibiliteit, dynamiek en klantenbeleving worden steeds belangrijker, waardoor ook het leiderschap gedwongen wordt om actie te ondernemen. Het traditionele hiërarchische leidersmodel, waarbij de leider commando’s geeft aan zijn werknemers, is definitief verleden tijd.

Gedeeld leiderschap

Sterker zelfs, gedeeld leiderschap wordt steeds populairder. Bij deze manier van werken worden medewerkers rechtstreeks betrokken bij bepaalde facetten van het managementproces, naargelang de situatie erom vraagt.

Door werknemers te laten proeven van de verantwoordelijkheden en uitdagingen waarmee een leider dagelijks geconfronteerd wordt, creëer je een win-win situatie voor iedereen: werknemers zijn sterker geëngageerd, en leiders krijgen de kans om hun stevige workload te delen.

Door de krachten te bundelen, vergroot je bovendien ook de totaalkennis en expertise op de werkvloer, wat de prestaties van het bedrijf alleen maar ten goede kan komen.

Model van de toekomst

Gedeeld leiderschap werkt dus niet alleen voor een bedrijf, maar ook voor de mensen. De werksfeer bij bedrijven die gedeeld leiderschap toepassen is beter en ook de retentie wordt bevorderd, simpelweg omdat werknemers regelmatig de kans krijgen om zich te bewijzen en hierdoor langer gemotiveerd blijven.

Wat mij betreft, is dit het model van de toekomst. Een model dat werkt, zo zie ik dagelijks in mijn eigen omgeving en bij klanten … Verrassend is dan ook dat volgens onderzoek het gedeeld leiderschap nog niet helemaal ingeburgerd is bij de Belgische bedrijven. Hoog tijd om die achterstand in te halen, want de voordelen die verbonden zijn aan deze nieuwe manier van werken zijn ontegensprekelijk. Kortom, iedereen wint met gedeeld leiderschap!

(adl) – Foto: (bvdb) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.