Een ontslag is het einde niet

De lijst bedrijven waar de ontslagrondes in volle voorbereiding zijn, neemt stilaan angstwekkende proporties aan. Werknemers reageren daar niet altijd even goed op.

20 januari 2009

Delen

"Een collectief ontslag proberen te vermijden, is moeilijk." (Inge Rijcken, Galilei)

"De economische situatie zorgt voor heel veel onzekerheid", zegt Reginald De Lannoy, associate director bij hr-consulent Hudson. "Als er ontslagen aankomen, hebben veel werknemers de neiging om stil in een hoekje te kruipen terwijl dat eigenlijk het moment is om zich te tonen. Je mag een beetje zijlijngedrag vertonen als het slecht gaat, om te zien wat er gebeurt, maar in de slachtofferrol kruipen nog voor je slachtoffer bent, is geen goed idee."

Inge Rijcken, business manager bij loopbaanbegeleider en outplacementbureau Galilei, ziet het anders. "Eens de beslissing op directieniveau genomen is en de head count achter de rug is, valt de hakbijl toch. Die proberen te ontwijken door je de laatste maanden extra in te zetten, is moeilijk. Meestal word je toch afgerekend op je werk tijdens de periode daarvoor."

Spreek erover

Vooral jonge werknemers - zeker zij die nog in hun proefperiode zitten - zijn tegenwoordig loslopend wild. Die allemaal samen, in één klap, de laan uitsturen, is volgens De Lannoy niet de beste oplossing. "Daar zitten zonder twijfel mensen bij die meer talent hebben en gemotiveerder zijn dan sommige vaste werknemers. Bovendien zitten er in de groep 'vasten' vaak werknemers die zelf weg willen. Door die in kaart te brengen, kunnen bedrijven jobs sparen en de ontslagen optimaliseren. Zo houden ze ook voldoende talent in huis om een stevige doorstart te maken eens de crisis voorbij is."

Voor wie nattigheid voelt op het werk, heeft De Lannoy alvast één advies klaar: maak het bespreekbaar. "Werknemers die voor een collectief ontslag staan, spreken daar te weinig over. En wat niet bespreekbaar is, gaat vaak een eigen leven leiden." Wie toch de moed vindt om bij zijn chef verhaal te halen, doet er goed aan alternatieven of oplossingen aan te bieden. "Wat je zeker niet mag doen, is je probleem simpelweg op het bureau van je baas droppen. Zet ook altijd je eigen sterktes in de verf."

>> Bereken hier je opzegtermijn.

>> Wat is de formule Claeys?   

 bullets Ontslag is geen schande meer   

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.