Ebru Sahan (26), consultant bij IBM: 'Mijn persoonlijke groei is het belangrijkste'

Tijdens haar zoektocht naar werk, stootte Ebru Sahan (26) een jaar geleden op het Consulting by Degrees-programma van IBM, een instaptraject dat beloftevolle pas afgestudeerden opleidt tot business consultant. "Ik wil carrière maken, maar niet in de klassieke betekenis."

6 november 2014

Delen

Ebru Sahan
"Ik hoef niet zo snel mogelijk het hoogste hiërarchische niveau te bereiken. (Ebru Sahan, consultant IBM)

"Ik heb Toegepaste Economische Wetenschappen (TEW) gestudeerd en heb via de Antwerp Management School een '3 Continent Master in Global Management' gevolgd. Zo heb ik in drie verschillende landen gestudeerd, op drie verschillende continenten."

Na haar studies zocht Ebru Sahan een job waarin ze zowel haar analytisch vermogen als haar voorliefde voor technologie kon gebruiken. De combinatie vond ze in het young graduates-programma van IBM.

"Twee jaar lang krijg ik de kans om op verschillende projecten te werken. De bedoeling is om zoveel mogelijk ervaring op te doen zodat je op het eind van het programma heel veel hebt bijgeleerd."

Geen kleine stap

Ebru is inmiddels een jaar aan de slag als consultant. "Ik werk nu aan mijn derde project. Het eerste had te maken met change management, het tweede met program management – ik was coördinator van het IBM Extreme Blue-stageprogramma – en nu leer ik meer over operationele strategieën."

Aan haar verwachtingen is zo meer dan voldaan, al was de overstap van de schoolbanken naar de werkvloer geen kleine stap. "Ik breng veel tijd door bij klanten, verspreid over de verschillende sectoren waarin IBM actief is. Het is toch een wereld van verschil, zeker met mijn opleiding TEW. Mijn 3 Continent Master in Global Management sluit beter aan op wat ik nu doe."

Een echt carrièreplan heeft ze niet, zegt Ebru. "Ik bekijk mijn loopbaan van jaar tot jaar. Variatie en uitdaging zijn belangrijk voor me. Ik wil in mijn job ook mijn people skills en mijn economische achtergrond kunnen gebruiken. Dat lukt hier wel."

Collega's over heel de wereld

Ook al is IBM een mastodont met 430.000 werknemers wereldwijd, zo voelt dat niet aan, vindt Ebru. "Als de ceo in Amerika beslissingen neemt, is dat voor ons in Brussel geen ver-van-ons-bed-show. Dat wordt allemaal prima gecommuniceerd."

Wat de toekomst brengen mag? Ze hoopt op een internationale carrière. "We hebben collega's over heel de wereld. Daar zou ik graag mee samenwerken. Maar eerst wil ik mezelf nog verder ontwikkelen."

Carrière maken is belangrijk vindt Ebru, maar niet in de klassieke betekenis. "Ik hoef niet zo snel mogelijk het hoogste hiërarchische niveau te bereiken. We zien wel hoe het loopt. Voor mij is persoonlijke groei het belangrijkste. Zolang ik dat uit mijn opdrachten haal, ben ik tevreden."

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.