Duurzaam lunchen: Gentse werkgevers HAP’pen toe

Ideeën voor verandering moet je voeden, tot ze deel uitmaken van ons dagelijks leven. Timelab is zo’n serre waarin innovatie vorm krijgt. Zo werkte dit Gentse stadslabo de jongste maanden aan een slim distributienetwerk voor de binnenstad. HAP, het testproject waarmee de proef op de som werd genomen, verdeelt gezonde maaltijden uit lokale stadslandbouw. De grote werkgevers die deelnemen, zijn enthousiast.

30 maart 2016

Delen

“De korte keten is de basis.” (Karen Van der Perre, projectleider)

Een ‘stadslabo voor nieuwe samenwerkingsmodellen’ noemt Timelab zich, maar wat betekent dat precies? “We zijn een community waar kennis gedeeld wordt”, zegt coördinator Evi Swinnen. “Van ons honderdtal leden, projectmedewerkers en vaste medewerkers blijven sommigen enkele maanden, anderen jaren. Ook al hebben ze elders een vaste job, technisch (hoog)opgeleide mensen kunnen hier hun creativiteit kwijt.”

“Anderen worden door hun werkgever gestuurd om hier een tijd te werken. Researchers steken er ontzettend veel van op. Er komen ook zelfstandige creatieven naar onze coworkingruimte, tegenwoordig veel architecten, designers en game developers. Door de keuze van onze projecten trekken we veel makers en ontwerpers aan die elkaar hier vinden en samen toepasbare innovaties ontwikkelen. Timelab-projecten zijn prototypes: tastbaar, concreet en innovatief.”

Melkboer

Timelab bedacht ook een transportsysteem tussen gelijkgestemde bedrijven. De leveringen per bakfiets of elektrische auto op vaste tijdstippen en met vaste haltes ontlasten het stadsverkeer. Nu ja, nieuw: zo’n systeem heet ook het melkboerprincipe. “Samen met stadslandbouwer RoofFood bedachten we een systeem waarbij we werkgevers overtuigden om één keer per week samen een stadslandbouwmaaltijd te bestellen”, zegt projectleider Karen Van der Perre. “We gingen op zoek naar werkgevers op één bepaalde route, niet naar ‘een doelgroep’.”

De deelnemers werden uiteindelijk BNP Paribas Fortis, VOKA, RTC Oost-Vlaanderen, Provincie Oost-Vlaanderen en Rectoraat UGent. De test duurde een maand. “We probeerden verschillende manieren uit van collectief verpakken en leveren. Heel belangrijk in het verhaal is dat onze partners zelf meedenken en krijtlijnen uitzetten, bijvoorbeeld over de verpakkingen. Net als bij verpakkingsvrije maaltijden, kwam deze vraag vaak terug.”

“Er was ook een behoefte om vaker samen te eten onder collega’s. Vaak waren er al een keukentje, servies en een ijskast aanwezig bij de HAP-partners. We hebben zelf tafels geïnstalleerd met een tafelkleed en een belletje om het ‘melkboer’-idee te benadrukken. Uiteindelijk gingen alle deelnemers verder met het project, ook al heb je in de binnenstad best veel alternatieven voor een veggielunch. We hebben dus extra keuze gecreëerd. Nu bestellen de bedrijven vast bij RoofFood. Als HAP-partner moeten ze wekelijks voor minstens vijf werknemers bestellen, de helft van het aantal dat RoofFood normaal hanteert voor warme leveringen. De leveringen gebeuren door fietskoerier Cargovelo.”

Opschalen

Het model werkt ook op grotere schaal en helpt de leveringskosten en omgevingsdruk te verminderen. “We kunnen de leveringen uitbreiden met andere producten zoals kantoormaterialen”, zegt Evi Swinnen. “Je kunt met verschillende vaste routes een heus ‘metroplan’ creëren, waarbij ook leveranciers op de route zitten.”

Het project is bovendien nuttig voor Timelab zelf. “We verhuizen binnenkort naar een nieuwe, sterk uitgebreide site in Gentbrugge”, zegt Karen Van der Perre. “Omdat we werken met grondstoffen, materialen en mensen die hun weg vinden naar onze plek, is een kort netwerk ook voor onszelf interessant.” Lekker en gezond vegetarisch lunchen is er alvast gegarandeerd, want ook de stadslandbouwers van RoofFood slaan er binnenkort definitief hun tenten op.

(wdh) – Meer info: www.timelab.org/project/hap 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.