Drukste spits op dinsdagochtend en donderdagavond

De drukste ochtendspits is op dinsdag, de drukste avondspits op donderdag. Dat concludeert mobiliteitsorganisatie Touring op basis van filecijfers voor heel 2008.

16 september 2011

Delen

De ochtendfiles pieken pas rond 08.35 uur en eindigen rond 9.15 uur. Bij ongevallen loopt de spits een uur langer uit en mildert opnieuw vanaf 10 uur. De kortste files komen voor rond 6 uur 's ochtends, met een gemiddelde van 2 tot 7 kilometer.

Dinsdag is de drukste ochtendspits. De avondspits verloopt meer gespreid. De files zijn dan ook over het algemeen bijna 100 kilometer minder lang. De langste files staan er van 18 tot 18.30 uur. De avondspits op vrijdag piekt wel al om 17.30 uur. 'Blijkbaar stoppen de mensen op vrijdag een uurtje vroeger', concludeert Touring.

Bovendien ziet Touring 's avonds nog een piek in de files met 20 procent rond 21.45 uur, wanneer veel mensen huiswaarts keren van sport en ontspanning. Donderdag heeft de drukste avondspits.

Januari kalmste filemaand

Opvallend is ook dat de files van eind september tot eind november een vijfde langer zijn. 'Meer mensen nemen de auto tijdens donkere en korte dagen', meent Touring. 'Bovendien starten veel studenten pas in oktober de schoolperiode.'

Januari is de kalmste filemaand. 'Met meer ijzel en sneeuw op de wegen laten meer automobilisten de wagen thuis. Anderzijds bevinden veel studenten zich in de blokperiode in januari', luidt het. Bij een treinstaking komt er dan weer 50 kilometer bij.

Waarom dinsdagochtend?

De files variëren naargelang de dag van de week. 's Ochtends gaat het maandag om 130 tot 250 kilometer, met op dinsdag 180 tot 250 kilometer. Vrijdagochtend is er minder file, omdat meer mensen een snipperdag nemen, later beginnen of sowieso niet werken. Op woensdagochtend is er dan weer een filepiek tussen 6 tot 7 uur en tussen 12 en 13.15 uur, waarschijnlijk omdat meer ouders hun kinderen naar school brengen. Hetzelfde geldt voor regenachtige ochtenden.

De drukte op dinsdagochtend verklaart Touring met meer mensen die hun werkweek starten op dinsdag en de vele winkels die op maandag gesloten zijn. 'Bovendien zijn er veel meer externe evenementen, studiedagen en meetings op dinsdag, waardoor personeelsleden zich moeten verplaatsen. Men zou dus kunnen stellen dat het economische leven pas op dinsdag op volle toeren draait', zegt Touring.

's Avonds zijn de files gemiddeld 90 tot 130 kilometer lang. Dat de piek van 130 kilometer op donderdagavond ligt, 'is misschien omdat meer mensen die vrijdag niet werken, later op kantoor blijven'.

Filetop

De mobiliteitsorganisatie heeft ook een filetop opgesteld voor het voorbije jaar, met als absolute topper opmerkelijk genoeg zondag 23 november, toen er om 17.50 uur 407 kilometer file stond, omdat de wegen niet op tijd sneeuwvrij waren. Op nummer twee staat dinsdag 21 oktober, met 344 kilometer file om 8.45 uur.

Touring analyseerde de filecijfers van dochterbedrijf Be-Mobile, dat onder meer Touring Mobilis beheert.

(Bron: Nieuwsblad.be) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.