Drukkerij Van der Poorten opent haar deuren

Zondag 5 oktober 2014 zetten weer tientallen bedrijven hun deuren voor je open. Op deze Open Bedrijvendag staan dit jaar grafische bedrijven in de kijker. In Leuven krijg je een blik achter de schermen bij drukkerij Van der Poorten.

2 oktober 2014

Delen

Drukkerij Van der Poorten
Sinds 1956 is drukkerij Van der Poorten gevestigd aan de Diestsesteenweg in Kessel-Lo.

De drukkerij werd in 1949 in hartje Leuven gestart door Frans Van der Poorten. Het was een typische handelsdrukkerij, met erbij een winkel voor kerstkaarten en ander drukwerk. In 1956 verhuisde de drukkerij naar de Diestsesteenweg in Kessel-Lo. Eind jaren 80 werd achter de bestaande drukkerij een gloednieuw bedrijfsgebouw opgericht. Vandaag werken er bij Van der Poorten een veertigtal arbeiders en vijf bedienden.

Al die jaren is drukkerij Van der Poorten een familiaal bedrijf gebleven, vertelt Filip van Wezemael. Hij is de enige externe bestuurder, zonder banden met de familie. De laatste jaren zijn veel grafische bedrijven in de problemen geraakt of zelfs verdwenen. Filip van Wezemael schrijft het succes van Van der Poorten onder meer toe aan een voorzichtig financieel beleid. "Een drukkerij moet regelmatig investeren in nieuwe machines om concurrentieel te blijven. Maar wij hebben dat altijd met eigen middelen gedaan. Begin dit jaar hebben we nog een volledig nieuwe drukpers in gebruik genomen. Dat is een peperdure machine, en we hebben een paar jaar gespaard om die te kunnen betalen. Maar door die aanpak zijn we niet afhankelijk van banken."

Naambekendheid

Op Open Bedrijvendag kun je zien hoe drukwerk tot stand komt: op basis van tekstbestanden en foto's wordt de opmaak gemaakt, die als 'certified pdf'-bestand naar de drukpers wordt gezonden. Het eindresultaat is een verzendklaar product. Van der Poorten is gespecialiseerd in vaktijdschriften, boeken en brochures. "Ons voordeel is dat alles, van opmaak over druk tot verzending, onder één dak gebeurt. Dat gaat sneller en bespaart kosten", zegt Filip van Wezemael.

De reden om mee te doen aan Open Bedrijvendag is om meer naambekendheid te krijgen. "Hoewel we al 65 jaar actief zijn in de regio, zijn er toch niet veel mensen die ons kennen. Daar willen we iets aan doen. Iedereen is welkom, maar als ik eerlijk ben, hoop ik vooral dat nieuwe klanten de weg naar ons bedrijf vinden." Ter gelegenheid van Open Bedrijvendag maakte Van der Poorten een speciaal magazine over de drukkerij. "Dat was best spannend, omdat het voor en na het normale werk moest gebeuren."

Filip van Wezemael is niet bang voor de opkomst van digitale publicaties. "Heel wat tijdschriften die een paar jaar geleden gestopt zijn met een papieren editie en alleen nog maar op het internet publiceerden, komen nu op die beslissing terug. Papier heeft nog altijd meer impact dan een digitale publicatie. Echt waardevolle zaken willen mensen op papier lezen, niet op een computer of iPad. Neen, print is nog lang niet dood.”

(jd)

Welke bedrijven in onze regio morgen hun deuren openzetten, vind je op www.openbedrijvendag.be.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.