Drill je idee tijdens een bootcamp Sociaal Ondernemen

Het Gentbrugse groeiplatform voor sociaal en duurzaam ondernemen De Punt organiseert op 3 mei een bootcamp voor werknemers en ondernemers die van een sociaal innovatief idee een werkbaar businessmodel of -plan willen maken.

5 april 2015

Delen

Op bootcamp voor een werkbaar idee, en een nieuwe job voor jezelf?

"Bij ‘bootcamp’ denk je niet meteen aan sociaal innovatieve ideeën", glimlacht coördinator voor bedrijfsadvies Pieter Werrebrouck. "Maar een intensieve, praktische workshop is erg krachtig om snel veel bij te leren, zodat je met een sociaal innovatief idee een werkbare, rendabele activiteit kan maken. En eventueel zelfs een job voor jezelf. We geloven sterk in de kracht van de groep. Dat uitgangspunt nemen we mee in de deelnemersselectie: er moet kruisbestuiving mogelijk zijn. We proberen van idee tot plan te gaan, maar op zo’n korte tijd kan je niet echt een businessplan ontwikkelen. Een krachtig businessmodel en de nodige handvatten: dat kan wel het resultaat zijn van het bootcamp."

Druk op de ketel

10 à 15 deelnemers met ideeën die haalbaar lijken op het vlak van middelen mogen voor vier dagen mee. "Een eitje wordt het niet", vertelt Werrebrouck.

"Het is een druk programma, met sprekers, workshops, coaching, getuigenissen … Om druk op de ketel te zetten houden we een jurymoment, waarbij de deelnemers alles wat ze oppikten verwerken in de presentatie van hun businessmodel. Dit wordt pas de derde editie sinds mei vorig jaar, dus nog wat kort op de bal om al echte succesverhalen te kunnen vertellen. Wij focussen met het bootcamp enkel op de voorbereidende fase. Door mensen met ideeën te laten zien hoe je een mooie start kan maken, ontkiemen nu wel enkele zaadjes die we mee gevoed hebben: het Gentse dakmoestuinbedrijf Roof Food dat nu al gezonde maaltijden levert aan bedrijven bijvoorbeeld, of het platform WijDelen waarop je spullen kan delen."

Duurzaam personeelsbeleid

Het bootcamp wordt georganiseerd door De Punt, een groeiplatform voor sociaal en duurzaam ondernemen in Gentbrugge. Wat is dat precies?

"De Punt ontstond op de voormalige site van staalfabriek Arbed, toen bekend als de Puntfabriek", vervolgt Pieter Werrebrouck. "Op het verlaten fabrieksterrein verrees met De Punt een echte thuis voor kleinere bedrijven en starters die sociaal ondernemen meenemen in hun groeitraject. Wij helpen hen tijdens hun groeiproces, nemen delen van de administratieve last over én schakelen daarbij sociale tewerkstelling in. Administratie is vaak routineus en kan perfect gebeuren door doelgroepmedewerkers. Dat doen we voor de klanten in het bedrijvencentrum, maar ook voor externe bedrijven. Ook over personeelsbeleid adviseren we: hoe werf je mensen aan tijdens een groeifase en kan dat met sociale tewerkstelling? Staan ze open voor een duurzaam personeelsbeleid? Onze vierde pijler, bedrijfsadvies, is dan alles wat erbij hoort, zoals hoe je onderneemt of je strategie bepaalt, met een focus op starters en prestarters. We proberen zo vroeg mogelijk in het proces het verschil te maken."

(wv) – Meer info: www.depunt.be/bedrijfsadvies/bootcamp

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.