Driekwart studenten journalistiek vindt werk binnen drie maanden

Het cliché wil dat een opleiding journalistiek weinig werkzekerheid biedt. De hogeschool Lessius Mechelen spreekt dat tegen op basis van een bevraging onder oud-studenten.

24 januari 2012

Delen

Student journalistiek

Drie maanden na het afstuderen heeft driekwart van de afgestudeerde bachelorstudenten journalistiek een job te pakken. Dat blijkt uit de rondvraag van Lessius Mechelen bij 425 ex-studenten die de voorbije tien jaar afstudeerden aan de hogeschool. Slechts 4 procent zegt langer dan een jaar werkloos te zijn geweest.

'Van wie afstudeerde tussen 2000 en 2010, werkt ondertussen ongeveer 74 procent in de brede communicatiesector of als communicatieverantwoordelijke in een andere sector', vertelt onderzoekster Nadia Van Puyenbroeck. '30 procent van onze afgestudeerden komt terecht in de journalistiek in de enge betekenis van het woord. Zij werken bijvoorbeeld als redacteur, eindredacteur of als productiemedewerker. De anderen vinden hun weg in een uitgeverij, bij een communicatiebureau, als woordvoerder of persverantwoordelijke of op een communicatiedienst.'

Jeugdig enthousiasme

De bevraagde studenten zijn over het algemeen erg tevreden over hun opleiding. 92 procent vindt die een goede voorbereiding op het beroepsleven. De stage die ze doorlopen, blijkt in veel gevallen een opstap naar werk. Een op de vijf studenten journalistiek raakte via een stageplaats aan een job. De meeste (89%) ex-studenten zijn tevreden over hun huidige job. Wie uiteindelijk in de journalistiek belandde, is dat om evidente redenen iets meer (97 vs. 84%).

Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten, kijkt niet echt op van die hoge beroepstevredenheid. 'Zeker jonge journalisten zijn over het algemeen erg enthousiast. De inhoud van een journalistieke job charmeert, en veel jongeren zijn gewoon al blij dat ze ergens aan de slag kunnen. Na verloop van tijd neemt die tevredenheid wel af, omdat men met het verstrijken van de tijd vaak meer belang gaat hechten aan een gezinsleven of aan materiële dingen.'

Deltour stelt de cijfers van Lessius Mechelen niet in vraag, maar benadrukt wel de wanverhouding tussen het aantal studenten journalistiek en het aantal actieve journalisten. 'Als je ziet dat we in Vlaanderen met bijna 2.000 studenten zitten in een bachelor of master journalistiek, terwijl er zo’n 5.000 beroepsjournalisten aan de slag zijn, dan vraag je je toch af waar al die studenten terechtkomen. We krijgen per maand ongeveer vijftien nieuwe aanvragen voor stagiair-beroepsjournalisten binnen. Dat zijn er dus een kleine 200 per jaar, terwijl er jaarlijks veel meer studenten afstuderen.'

2.000 euro bruto

Iets meer dan de helft van de afgestudeerden begon aan zijn eerste job met een tijdelijk contract, maar over het algemeen is hun loopbaansituatie vrij stabiel. Van de vroegste afgestudeerden werkt de meerderheid al meer dan vijf jaar in zijn huidige job. Acht op de tien werkt in loondienst.

Ongeveer de helft van wie de voorbije tien jaar afstudeerde als bachelor journalistiek aan Lessius Mechelen, verdient tussen de 2.000 en de 3.000 euro bruto per maand. Van de studenten die in de journalistiek terechtkwamen, verdient een kwart minder dan 2.000 euro bruto per maand. Dat geldt slechts voor 15 procent van diegenen die elders aan de slag gingen.

3.000 euro bruto

Journalistenlonen variëren echter sterk. Zo verdient een kwart meer dan 3.000 euro bruto per maand. Van wie elders belandde, verdient slechts 17 procent zoveel.

Wie uiteindelijk niet in de journalistiek of communicatie belandde, is nu vooral aan de slag in sectoren als de groot- en kleinhandel, de overheid, de non-profit, het bank- en financiewezen of als interimkracht. Een beetje overal dus.

(mo) – Illustratie: (jvc) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.