Doe je vaak dezelfde beweging? Let dan op voor RSI

RSI, de afkorting van het Engelse ‘Repetitive Strain Injury’, is een verzamelnaam voor alle pijnklachten die het gevolg zijn van een overbelasting door herhaalde bewegingen, krachtinspanningen, een belastende houding of een statische houding.

9 september 2008

Delen

Gevaar voor RSI

Het gaat om klachten aan de nek, bovenrug, schouders, armen, ellebogen, polsen, handen en/of vingers.

Symptomen van RSI zijn:

  • Chronische pijn
  • Stijfheid
  • Geïrriteerde spieren
  • Krachtvermindering
  • Tintelingen of een koud gevoel
          

Je kan maar van RSI spreken als de pijn chronisch is. Dit betekent dat de klachten gedurende een lange tijd aanhouden, zonder dat de pijn daarom continu aanwezig is. RSI-pijn verschijnt na een aantal weken hard werken en weer verdwijnt na enkele dagen rust.

Sommigen stellen RSI gelijk met ‘Work Related Musculo Skeletal Disorder’: aandoeningen van spieren en skelet die het gevolg zijn van het uitvoeren van een bepaald beroep. Het klopt dat RSI meestal te wijten is aan je werksituatie, maar de klachten kunnen net zo goed opduiken na het herhaaldelijk uitoefenen van je hobby. Denk maar aan een tenniselleboog.

Raadpleeg je bedrijfsarts

Aangezien de klachten nogal uiteenlopend zijn, is het niet zo eenvoudig om vast te stellen of je nu werkelijk RSI hebt of niet. Een bezoek aan de bedrijfsarts kan hierover uitsluitsel geven. Hij kan een juiste diagnose stellen, kan nagaan of je klachten wel degelijk verband houden met je werkzaamheden en tot slot advies geven over de maatregelen die je best neemt.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.