Deme is aantrekkelijkste werkgever van 2012

Een financieel gezond bedrijf met een sterk management en goede loonvoorwaarden dat ook werkzekerheid en interessante jobs te bieden heeft. Dat is het beeld dat volgens de resultaten van de Randstad Award leeft bij de publieke opinie van Deme.

16 maart 2012

Delen

Deme baggerschip
Het Antwerpse baggerbedrijf Deme, winnaar van de Ranstad Award 2012, ligt als werkgever vooral goed bij hooggeschoolde, mannelijke 40-plussers.

Het maakt van het Antwerpse baggerbedrijf ook de aantrekkelijkste werkgever van deze editie van het onderzoek. ‘En dat met een historische score van 57,1 procent’, aldus Jan Denys (Randstad). ‘Dat betekent dat 57,1 procent van al wie Deme kent er ook zou willen werken. Geen bedrijf deed ooit beter.’

Geen eeuwige tweede

Tijdens de twee vorige edities van de Randstad Award belandde Deme telkens op de tweede plaats. Die is dit jaar voor farmabedrijf GSK, een ex-winnaar van de award. Op de derde plaats vinden we de winnaar van vorig jaar terug, het Luikse Techspare Aero.

Een opvallende binnenkomer in de top-10 is Brussels Airlines. ‘De luchtvaart doet het goed als werkgever’, meent Denys. ‘In Nederland won KLM vorig jaar de award. In Australië was dat Virgin Air.’

Winnaar Deme scoort op alle bouwstenen beter dan gemiddeld. Enkel de balans werk-privé haalt een lagere score. Niet verwonderlijk aangezien het bedrijf vaak werkt met buitenlandse opdrachten.

Deme vs. De Nul

Concurrent Jan De Nul scoort overigens ook goed. Dat toont zich vooral in de afzonderlijke scores per aantrekkelijkheidsfactor (loon, carrière, werksfeer, jobinhoud enzvoort). Waar Deme eerst staat, en dat is zo bij meer dan de helft van de bouwstenen, staat De Nul vaak tweede, of omgekeerd. Als aantrekkelijke werkgever staat De Nul op de zesde plaats, met een score van 46,7 procent.

Een opmerking bij die mooie scores: het is niet omdat de helft van de respondenten bij een bedrijf wil werken, dat ze daar allemaal het potentieel voor hebben. ‘Nee’, lacht Denys. ‘Het blijft een perceptie-onderzoek. Het is wat het is, maar het zegt wel iets over bij wie een werkgever goed in de markt ligt.’

Voor winnaar Deme blijkt dat in de eerste plaats bij hooggeschoolde, mannelijke veertigplussers te zijn. Bij jongeren en vrouwen komen ze niet voor in de top-3. ‘Wat rekrutering betreft, kan dat een signaal zijn’, aldus nog Denys.

FOD’s zijn populair

Bij de publieke diensten drijven de Federale Overheidsdiensten met een score van 51,5 procent boven als aantrekkelijkste werkgever, al zit de Vlaamse Overheid hen met 51,2 procent nipt op de hielen. Een mooie score, aangezien de Vlaamse Overheid het in dit nationale onderzoek vooral van Vlaamse scores moet hebben.

In tegenstelling tot bij de private bedrijven gaat geen van de publieke diensten aan de haal met winst in meer de helft van de bouwstenen. Hier wint de Federale Politie, met drie nummer-1 plaatsen (management, opleiding en toekomstperspectieven). Wat doelgroepen betreft, scoren zowel de FOD’s als de Vlaamse Overheid goed bij alle leeftijden en opleidingsniveaus. O.N.E., het Waalse Kind&Gezin, scoort dan weer opvallen, en vooral, goed bij jonge, laaggeschoolde vrouwen.

(wv) - Bron: Randstad 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.