Open Bedrijvendag 2014

Deelnemen aan Open Bedrijvendag als rekruteringstool

Open Bedrijvendag
“Op Open Bedrijvendag brengen we de buitenwereld eens binnen in het bedrijf.” (Kürt Vandenbroeke, personeelsverantwoordelijke Van der Bauwhede.)

Honderden ondernemingen zetten zondag weer hun deuren open tijdens ‘Open Bedrijvendag’. Interessant voor de honderdduizenden bezoekers, maar zeker ook voor de bedrijven, die zo mogelijke kandidaat-medewerkers op een informele manier over de vloer krijgen.

Eén van de zeventig deelnemende West-Vlaamse bedrijven is Van der Bauwhede uit Waregem, producent en installateur van veranda’s, pergola’s en andere glasconstructies. Bij het familiebedrijf, dat al in 1923 werd opgericht, werken net geen vijftig mensen.

Van der Bauwhede neemt sinds 1995 elk jaar deel aan Open Bedrijvendag. “We ontvangen het hele jaar door mensen, ook op zondag, maar alleen op Open Bedrijvendag kunnen bezoekers op de werkvloer zien hoe we produceren”, zegt personeelsverantwoordelijke Kürt Vandenbroeke. “Zo’n deelname vraagt aardig wat voorbereiding en extra inspanningen, maar niemand ziet er tegenop. Een bedrijf is doorgaans afgesloten voor wie er niet moet zijn en zit soms wat weggestopt op een industrieterrein. Het grote publiek heeft geen idee wat er zich afspeelt. Wij hebben een product dat draait rond ‘licht’ en meer leefruimte. Wel, op Open Bedrijvendag brengen we wat licht en de buitenwereld eens binnen in het bedrijf. Ook voor onze medewerkers is dat aangenaam en stimulerend.”

Verschillende soorten bezoekers

Het kost Van der Bauwhede geen moeite om zijn medewerkers op zondag te laten werken. “De installateurs en andere mensen in de buitendienst komen in contact met onze klanten, maar onze productiemedewerkers niet”, zegt Kürt Vandenbroeke. “Eén dag per jaar kunnen ze vol trots aan hun familie, vrienden en andere bezoekers tonen waaruit hun dagelijks werk bestaat.”

Van der Bauwhede stelt vast dat er een heel divers publiek op afkomt. “Je hebt bezoekers die een medewerker kennen, maar ook mensen die bezig zijn met een bouwproject en hun licht eens komen opsteken. De laatste paar jaar merken we onder de bezoekers ook mensen die komen kijken of een job bij ons iets voor hen zou zijn. Ja, ook werknemers van concurrerende bedrijven. En dat is niet zo vreemd. Het gaat er heel ongedwongen aan toe, en geïnteresseerden kunnen rechtstreeks met onze medewerkers praten over de jobinhoud.”

In die zin is deelnemen aan Open Bedrijvendag ook een mogelijke rekruteringstool en goed voor het werkgeversimago. “Dat is zeker een interessant aspect,” knikt Kürt Vandenbroeke, “te meer omdat wij altijd wel op zoek zijn naar nieuwe medewerkers, voornamelijk voor de montage van onze producten. Door de aard van onze activiteiten kunnen de meest uiteenlopende profielen hier aan de slag: elektriciens, maar ook metaalbewerkers, lassers, metselaars, schrijnwerkers enzovoort.”

Van der Bauwhede zet zondag de deuren van het bedrijf in Waregem open van 9.30 tot 17.30 uur. Voor alle bezoekers heeft het bedrijf een attentie.

(jd) - Meer info: www.vanderbauwhede.be / www.openbedrijvendag.be 

Meer info over Waar vind ik jobs? , Jobs met toekomst , Bouw

03/10/2014