De vrouwen van De Rakkertjes: mannen gezocht!

De Rakkertjes - met 25 kinderbegeleiders - is één van de veertig vestigingen van de stedelijke Dienst voor Kinderopvang (DKO) in Gent. In totaal werken er slechts vijf mannen in de DKO, en dan nog meestal in de buitenschoolse kinderopvang. “Nochtans worden er inspanningen geleverd om de instroom van mannen te bevorderen, bijvoorbeeld door acties in het onderwijs, maar voorlopig zien we daar nog geen resultaten van”, zegt Melanie Defever, coördinator van De Rakkertjes.

6 augustus 2009

Delen

De kinderbegeleiders van De Rakkertjes uit Gent
De Gentse Dienst Kinderopvang levert inspanningen om meer mannen aan te trekken, maar ziet daar voorlopig nog geen resultaten van.

Marie-Christine De Groote (52), kinderbegeleider

“Ik zou het wel fijn vinden moest er hier een vaderfiguur zijn. Iemand die andere ideeën en een nieuwe manier van aanpakken binnenbrengt. Thuis zijn papa’s ook meer met hun kroost bezig. Zij kunnen ook luiers aandoen, hè. Zolang je maar graag kinderen ziet, kan iedereen dit werk doen. Ik heb altijd met uitsluitend vrouwen gewerkt, dus ik kan niet vergelijken. Maar het is niet altijd makkelijk, geef ik toe. Er zijn vrouwen die zeggen dat het makkelijker werken is met mannen. Bij vrouwen moet het echt klikken. Mannen zijn misschien minder rancuneus of jaloers van aard. Maar hier mogen we zeker niet klagen, al zijn we wel een typische vrouwenbende (lacht). We praten met elkaar over alles wat er thuis gebeurt, wat er op tv te zien was, maar ook veel over de kindjes hier. Voetbal komt hier nooit over de lippen, nee.”

Erna Goeteyn (48), kinderbegeleider

“Mannen kunnen beter omgaan met kleuters dan met hele jonge kinderen. Dat verzorgende zit volgens mij toch meer in de vrouw ingebakken. Ik denk dat het met vertrouwen te maken heeft. Gelukkig voelen ook mannen zich stilaan zekerder in die rol. En ik ken mannen die zelfs erg bedreven zijn in het verversen van luiers (lacht). Het is een vicieuze cirkel, hè? Mannen kiezen niet voor dit beroep omdat ze zich de vreemde eend in de bijt voelen tussen al die vrouwen, maar zo verandert er natuurlijk ook niets. En misschien zijn ze ook wel een beetje bang voor de reacties van de ouders. Ik denk dat een man sommige kinderen beter zou kunnen bereiken. Als een man iets zegt, maakt dat vaak meer indruk. Misschien zal hij ook met andere, wildere spelletjes voor de dag komen, die de kinderen sterk aanspreken. Voor mij moet dit geen vrouwenbastion blijven. Ik vind het net goed dat de mannen wat meer ‘vrouwentaken’ op zich nemen. Zo hoort het.”

Kimberley De Muynck (21), kinderbegeleider

“Van kleins af ben ik graag met kinderen bezig; van mijn dertiende ging ik al babysitten. In mijn opleiding zaten geen jongens en toch beschouw ik dit niet als een vrouwenberoep. Vreemd eigenlijk dat jongens zo geïntimideerd zijn om in een grotendeels vrouwelijk team terecht te komen. Maar je mag de druk van de omgeving niet uit het oog verliezen. Voor een jongen is het moeilijk om tegen zijn vrienden te zeggen dat hij met kinderen wil werken, zelfs al zou hij dat heel graag doen. Ik vind het wel fijn om met alleen vrouwen te werken. Het helpt natuurlijk dat de sfeer hier opperbest is. En die zou ook niet veranderen als er mannen zouden bijkomen, denk ik. Misschien zouden de gesprekken wel anders verlopen. Nu hebben wij het vaak over onze partner of het huishouden. Met een man erbij zouden we misschien wat meer op onze tong bijten (lacht). Maar als team staat niets in de weg om goed samen te werken.”

(johan.depaepe@jobat.be)      

Lees verder:

    

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.