De kantoortoekomst van Microsoft

Voor de inrichting van haar nieuwe kantoren in Zaventem heeft Microsoft het 'less is more'-adagium meer dan ter harte genomen. Bureaus zijn herleid tot lange, strakke werktafels. Ook in oppervlakte hebben ze moeten inboeten: er is evenveel plaats voorzien voor vergaderruimten als voor werkplekken.

Voor elk diertje zijn verdieping

"Vaste werkplekken hadden we al een tijdje niet meer, maar aan de ruimte op zich was het toch wel even wennen", vertelt partner accountmanager Mieke Kennof. "Ik hou van dingen die al wat geleefd hebben en dit is erg clean. Vroeger kropen we per team ook altijd bij elkaar. Nu worden we gestimuleerd om op verschillende verdiepingen te zitten."

"Ik had het er wel even moeilijk mee de foto's van mijn kinderen weg te halen"

Voor persoonlijke spulletjes is enkel plaats in een locker van een kleine doos groot. "We sleuren zelf ook veel meer mee van hier naar daar. Het moeilijkst had ik het om de foto's van mijn kinderen weg te halen. Nu heb ik die op mijn computer geplaatst", voegt collega Véronique Raemdonck daaraan toe. "Door mobiel te werken, kan ik hen nu echter altijd ophalen. Enkel voor meetings en zo moeten we nog op kantoor zijn. De rest kan je gerust van thuis uit. Mijn buren snappen dat niet: thuis zijn en toch werken (lacht)."

Akoestische stoel

In de open werkruimte is het opvallend stil. Wie wil bellen, kan terecht in een van de rode fauteuils die her en der verspreid staan. Door de speciale akoestiek van de stoel zelf, hoort de omgeving de beller nauwelijks. En bellen wordt hier veel gedaan, aangezien medewerkers hun gsm via de laptop opnemen.

Om wat overzicht te scheppen over de allemaal erg gelijk uitziende verdiepingen heeft Microsoft inspiratie gezocht in de natuur. Op de onderste verdiepingen zijn de vergaderruimtes genoemd naar zeedieren, op de hoogste naar vogels. Hier kijkt niemand er dus van op als je bijvoorbeeld naar de 'squirrel' (eekhoorn) moet.

Meer info over Werkplek

26/12/2008