De kantoortoekomst van de Vlaamse Overheid

De Vlaamse ambtenaren in het Brusselse Ellipsgebouw lijken wel hedendaagse nomaden. Niemand heeft er nog een vast, afgesloten werkstekje, ook de hogeren in rang niet.

26 december 2008

Delen

Even bellen vanuit de cockpit

Iedereen sleurt er zijn persoonlijke spullen mee in een trolley, een bureaukastje op wielen. Dat zetten ze neer aan hun werkplekje van de dag in de grote, open werkruimte. Daar is de privacy tot een minimum herleid.

"Je vangt makkelijker gesprekken op"

"Je komt nu met andere thema's en dossiers in aanraking, omdat je gemakkelijker dingen opvangt en gesprekken hoort", vertelt communicatieverantwoordelijke Emmelie Tindemans.

Rust in de cockpit

Wie even in alle rust wil bellen, spreken of werken kan terecht in een 'cockpit'. Dat zijn afgesloten kamertjes van 2,5 meter op 2 meter met glazen wanden. Er staat een klein bureau met een aansluiting voor je laptop. Maar het is niet de bedoeling om dat als surrogaatbureau te gebruiken.

"In het begin was het wel aanpassen. Voor sommigen was het niet gemakkelijk om hun privébureautje met persoonlijke dingetjes achter te laten", vertelt Emmelie. "Het is een echt leerproces geweest. Maar we vinden er wel iets op. Foto's van familie of kinderen staan nu op het bureaublad van de laptop."

Geen controlesysteem

De gewonnen vrijheid door mobiel en flexibel te kunnen werken, wil de communicatiemedewerkster niet gauw meer prijs geven. "Je bent redelijk vrij in wat je doet. Daar krijgen we hier ook het nodige vertrouwen voor. Voor thuiswerken is er bijvoorbeeld geen elektronisch controlesysteem of zo, dat doe je in overleg met je leidinggevende."

Om de collegialiteit door al die mobiliteit niet te laten verwateren, kan je terecht in de koffielounge voor een relaxte babbel.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.