De 8 ongeschreven wetten bij je zoektocht naar een job

Je bent ambitieus, slim en werkt hard. Je cv is een pareltje en je motivatiebrief leest als een trein. En toch lukt het niet om die droomjob te pakken te krijgen. Misschien zondig je dan tegen een of meerdere van deze ongeschreven regels.
#

1. Organiseer je jobzoektocht

Gebruik een label, vlagje of een aparte map voor alle mails in verband met je zoektocht en sollicitaties. Hou ook de jobs en bedrijven bij waarin je geïnteresseerd bent. Een programma zoals Springpad of Excel is hier handig voor.

Je kan ook de stand van zaken van al je sollicitaties bijhouden in een Excel-file (wie heb je gemaild, van wie heb je al een antwoord gekregen, wie heb je gebeld ter herinnering, wie heb je vrijblijvend gesproken, welke sollicitaties heb je gedaan …). Als je dit dan nog eens groepeert per soort functie die je interesse wegdragen, dan kan je zien of je genoeg moeite steekt in elk van de verschillende categorieën, en of je misschien meer moet focussen op een bepaalde jobcategorie of sector.

Als je dagelijks niet met twee of drie mensen spreekt, dan ben je niet genoeg aan het netwerken. Praat met vrienden, vrienden van vrienden, contacten van LinkedIn, mensen op een feestje, .... Als je niet aan zoveel mogelijk mensen laat weten wat je zoekt, kan je het ook niet vinden.

2. Maak het voor mensen gemakkelijk om ‘ja’ te zeggen

Durf dingen te vragen aan anderen. Maar maak het gemakkelijk om een ja te krijgen. Wees duidelijk in wat je van je contact vraagt: je introduceren bij iemand, je mail forwarden (stuur dan een makkelijk te forwarden mail naar je contact), …

Zorg dat je niet te veel vraagt in één keer. Nadat je eerste verzoek is ingewilligd, kan je nog altijd een tweede ding vragen.

3. Solliciteer niet voor jobs die je niet wil

Het klinkt misschien evident, maar toch zondigen we er allemaal tegen. Voor hoe meer jobs we solliciteren, hoe sneller we er een te pakken krijgen. Dat denken we, maar eigenlijk vergooien we kostbare tijd en energie.

Wil je die job echt? Zal hij goed bij je passen? Staat het bedrijf je aan? Wees eerlijk over je sterktes en zwaktes, je doelen en voorkeuren. Als je iemand bent die vooral in kleine bedrijven zijn ding wil doen, dan moet je niet bij multinationals solliciteren, ook al staat de job op zich je wel aan.

De test: als je niet de moeite wil doen om een motivatiebrief op maat te schrijven, dan ben je waarschijnlijk niet gemotiveerd genoeg. En dat is nodig, want zelfs onervaren rekruteerders ruiken het van ver als je ze een standaardbrief stuurt.

4. Start ergens

Als je een goed – maar niet perfect – aanbod krijgt, en je bent nog maar net aan je professionele carrière begonnen of je maakt een carrièreswitch, begin er dan aan. Het is zoals zoeken naar je droompartner: hij of zij duikt wel eens op, geforceerd ernaar zoeken helpt je niet vooruit. Staat het bedrijf je aan? Zijn er groeimogelijkheden? Begin er dan aan. Daarna komen er wel nieuwe kansen.

5. Wees eerlijk

Vertel eerlijk over je sterktes, zwaktes (zonder jezelf de grond in te boren natuurlijk), welk type werk en omgeving je zoekt etc. Zelfs al ben je een steengoed acteur, een rekruteerder ziet snel wanneer je de job niet echt wil of wanneer hij niet op je lijf is geschreven. En je bedot dan ook jezelf trouwens: wat ben je met een job aan te nemen die je niet graag doet. Sollicitatiegesprekken gaan minder over je vaardigheden, en veel meer over een klik met het bedrijf en de functie.

6. Observeer de interviewer en het bedrijf

Een sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer. De rekruteerder probeert uit te zoeken of jij de persoon bent die hij zoekt. Maar ook jij moet achterhalen of het bedrijf en de job een goede match is voor jou. Bekijk daarom hoe de rekruteerder jou behandelt. Hoe zijn de sollicitatierondes: chaotisch of overgestructureerd? Dat zegt al serieus wat over het bedrijf.

7. Help anderen

Solliciteren is geen liefdadigheid, maar dat betekent niet dat je niet kan samenwerken of delen. Als je tijdens je zoektocht iets vindt dat beter past voor een collega-sollicitant of een kennis, geef dit dan door. Zelfs als je al een goede job hebt gevonden is het belangrijk van te blijven delen. Het geeft een goed gevoel en je krijgt altijd ook eens iets terug.

8. Leer

Iedereen – zelfs mensen met jaren werkervaring op de teller – kan en moet blijven leren. Neem dus af en toe de tijd om een stap achteruit te zetten voor persoonlijke reflectie.

(mr) – Bron: blog.brazencareerist.com 

3 oktober 2012
Anderen bekeken ook