E-mail
Vorige

1 van 90

Volgende
Volgend artikel:

E-mail als een baas: 10 tips

De 5 grootste e-mail reply blunders

Een foutje tijdens het mailen is snel gebeurd. Voor je het weet heb je per ongeluk een mail doorgestuurd naar de verkeerde persoon of ben je vergeten bepaalde personen uit 'cc' te halen. De grootste blunders op een rij.
#

De 'reply'- of 'beantwoorden'-knop in de mailbox heeft op de werkvloer al voor vele flaters gezorgd. Intermediair.nl, de Nederlandse carrièresite voor hoogopgeleiden, maakte een overzicht van vijf opvallende reply blunders.

1. Ontslag

Administratief medewerkster Katrina uit Texas zal haar reply-blunder niet snel vergeten, het kostte haar immers haar job.

Het verhaal begint met een leidinggevende van een andere afdeling waar Katrina een bloedhekel aan had. Deze persoon was autoritair en in het algemeen erg onaangenaam om mee samen te werken. "Mijn collega's en ik hadden een hekel aan haar, maar waren erg dankbaar dat we niet aan haar moesten rapporteren." Op een vrijdagmiddag besloot het management deze vrouw de laan uit te sturen, ze bleken niet tevreden te zijn met haar prestaties. Dit ontslag zorgde voor een zekere opluchting bij veel medewerkers. Twee dagen later, op zondagavond, ontving Katrina een mail van een van de bedrijfsleiders met als subject "Exciting News" waarin een nieuw project werd aangekondigd. Zo'n 300 van de 500 werknemers stonden in cc. Nog steeds in haar nopjes over het ontslag van de bitchy leidinggevende stuurde ze de mail door naar een aantal goede collega's: "Ik dacht echt dat een e-mail met als subject 'Exciting News' over het ontslag van leidinggevende X zou gaan!!!". Ze drukte op de 'send'-knop. Geen seconde later kreeg ze haar eigen e-mail in haar mailbox en besefte ze dat ze op "Allen beantwoorden" had geklikt. Zo'n 300 mensen waaronder het hoger management en de ceo van het bedrijf ontvingen haar e-mail.

Gevolg? Op maandagochtend werd Katrina meteen ontslagen. Maar eind goed al goed, Katrina vond een nieuwe job die ze naar eigen zeggen leuker vindt dan haar vorige. "Maar ik zal NOOIT meer mijn persoonlijke smartphone gebruiken voor werkmails!", besluit ze.

2. Racisme

Ook dichter bij huis, in Nederland, kwam een reply-blunder uitvoerig in het nieuws. Een elektronicabedrijf uit Arnhem stuurde een intern mailtje over een kandidaat bij vergissing door naar de man zelf die bij hen gesolliciteerd had. En deze interne afwijzingsmail bleek racistische inhoud te bevatten: "Heb nog even gekeken, is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger). En op zijn cv weinig ervaring met computers enz." De kandidaat schrok zich naar eigen zeggen rot en deed bij de politie aangifte van discriminatie.

3. Naaktfoto's

Naaktfoto's in plaats van wiskundige oplossingen mailen naar een aantal studenten, het overkwam een onderwijsassistente van de University of Iowa (VS).

Tijdens een opwindende chat met haar vriend stuurde de vrouw onbedoeld een aantal gewaagde foto's door naar zo'n 80 studenten. Een aantal van hen verspreidde het 'pikante nieuwtje' via Twitter, waardoor ook de buitenwereld ervan op de hoogte werd gebracht. De assistente bood haar excuses aan en verscheen de volgende dag opnieuw voor de klas alsof er niets aan de hand was.

4. Belediging

Dat een welgemeende sorry je al een hele eind ver kan helpen, wil de Canadees Sam Sotiropoulos, een vertegenwoordiger bij een organisatie die zich inzet voor de belangen van studenten, klaarblijkelijk niet geloven. Hij weigert zich namelijk te excuseren voor zijn e-mailblunder.

De man stuurde een e-mail naar zijn collega waarin hij verklaarde waarom hij een bepaald evenement niet wenste bij te wonen. Hij haalde nogal zwaar uit naar een aantal collega's, die hem rillingen bezorgden, en wenste liever niet onnodig in aanraking te komen met hun azijnpisserij en kwaadaardige ellende. Zo'n acht uren later ontdekte Sam zijn cruciale fout, ook zijn 'ellendige collega's' hadden dit mailtje ontvangen.

In plaats van zich te verontschuldigen mailde hij het volgende: "Oeps, ik drukte per ongeluk op de 'Allen beantwoorden'-knop! Ach ja, ik heb niets onwaar verteld, dat is precies hoe ik me voel. Als je je beledigd voelde, moet je je misschien eens afvragen hoe het komt dat ik me zo voel en of jouw gedrag hier al dan niet heeft aan bijgedragen." Opvallend? De vertegenwoordiger kwam er zelfs zonder waarschuwing vanaf.

5. Politie

Tot slot wordt ook in eigen land vaak (op hoog niveau) geblunderd met e-mailen. Zo stuurde de korpschef van de Mechelse politie Yves Bogaerts in 2012 een e-mail over actrice Tine Van den Brande, bestemd voor burgemeester Bart Somers, per ongeluk door naar al zijn perscontacten.

Wat was er gebeurd? Een politiewoordvoerder stuurde een e-mail naar de korpschef met daarin de uitslag van de afgelopen alcoholcontrole. De korpschef stuurde op zijn beurt de mail door naar de burgemeester van Mechelen met de boodschap dat Tine Van den Brande, die als onafhankelijke opkwam voor SP.A bij de gemeenteraadsverkiezingen, onder invloed door het rood was gereden. Maar helaas kreeg niet alleen Bart Somers de mail in zijn inbox, de mail werd ook verstuurd naar alle perscontacten. De korpschef zette nadien – tijdelijk - een stap opzij.

(nm) – Bron: Intermediair.nl 

25 maart 2014

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook